Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Discuții aprinse privind modificările…

(VIDEO) Discuții aprinse privind modificările la Codul Audiovizualului

Propunerile de modificare a Codului Audiovizualului au stârnit discuții aprinse la Chișinău. Reprezentanții societății civile au reproșat autorităților lipsa de transparență în adoptarea modificărilor la acest cod și au criticat graba cu care este promovat pentru a fi votat în a doua lectură în Parlament.

Sursa Video: www.ZdG.md

Propunerile de modificare a actualului Cod al audiovizualului, precum și proiectul noului Cod au fost supuse dezbaterilor publice largi, cu participarea experților. Parlamentul Republicii Moldova a organizat la data de 26 iulie dezbateri publice cu genericul ”Propaganda şi produsul local – provocările din spaţiul mediatic al RM”.

Discuțiile s-au referit la propunerile de modificare a Codului în vigoare, dar și la prevederile noului Cod al audiovizualului, votat de Parlament în prima lectură, precum și la o serie de provocări cu care se confruntă piața media din RM – susținerea și dezvoltarea produselor audiovizuale naționale, contracararea propagandei informaționale externe și interne, protejarea spațiului informațional național etc.

La dezbateri au participat deputați, experți naționali și internaționali de media, reprezentanți ai instituțiilor mass-media, ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare.

„Ceea ce se încearcă astăzi se ni se impună ca o măsură de dezvoltare a produsului autohton, în realitate de fapt, această lege va duce la continuarea concentrării, și anume la dezvoltarea doar a unei părți a radiodifuzorilor din Moldova, aici sunt de acord. Proiectul legii nr. 218 el nu a îmbunătățit (Codul Audiovizualului n.r.)”, a declarat Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

Deputatul Sergiu Sârbu a susținut contrariul, invocând consultarea societății civile în diferite etape pentru elaborarea acestui proiect.

În Parlament au fost înregistrate două inițiative legislative de modificare și completare a Codului Audiovizualului semnate de un grup de deputați PL și, respectiv, un grup de deputați PLDM și PD. După ce proiectele de legi au provocat mai multe discuții, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a decis transmiterea acestora spre expertizare Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, Organizației pentru drepturile omului ”Freedom House”, Reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media. Astfel, în septembrie 2015, instituțiile internaționale menționate au formulat și transmis Parlamentului un șir de concluzii și recomandări pe marginea proiectelor de legi, menite să garanteze respectarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii prin prisma prevederilor Convenției europene privind drepturile omului și a altor standarde internaționale.