Caravana Unirii 2016: Cel mai unionist raion este Ialoveni – cel mai sceptic raionul Florești și orașul Anenii Noi

Peste 80 de localități din 12 raioane au fost vizitate în luna iulie de voluntarii organizației unioniste Onoare, Demnitate și Patrie (ODIP), în cadrul unei caravane de promovare a unirii Republicii Moldova cu România. Astfel, în pwerioada 4 – 31 iulie, cei peste 60 de voluntari din Caravana Unirii, au vizitat peste 80 de localități, intrând din casă în casă și discutând cu oamenii despre avantajele Unirii Republicii Moldova cu România.

Printre raioanele vizitate au figurat: Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Orhei, Criuleni, Florești, Telenești, Șoldănești, Soroca.

Dacă e să facem o mică statistică, în urma vizitării a zecilor de localități din Republica Moldova, am ajuns la concluzia că cel mai unionist raion este Ialoveni, iar cele mai unioniste localități sunt Costești din Ialoveni și Mereni din Anenii Noi, acolo unde 9 din 10 persoane erau pro-unire și doreau să se semneze pentru cauza națională. Raionul unde am întâlnit mai mult scepticism din partea oamenilor este raionul Florești și orașul Anenii Noi, însă ne-am bucurat mult că locuitorii de acolo sunt deschiși și am reușit să-i convingem pe unii că Unirea este unica soluție pentru Republica Moldova”, a relatat Corina Bezer, coordonator ODIP, la o conferinţă de presă.

Totodată, președintele ODIP, Vlad Bileţchi  a menţionat că uioniștii trebuie să fie percepuți nu doar ca oameni care vorbesc, dar și  ca persoane care fac lucruri concrete, care merg din casă în casă, discută cu cetățenii și află direct care sunt doleanțele lor.

“Am reușit să aducem tricolorul românesc în localități, pentru a arăta că a fi unionist înseamnă a iubi limba română, tricolorul și valorile naționale românești. Dorim să anunțăm totodată că pentru prima dată în Republica Moldova, pe data de 1 decembrie, la ora 13.00, un tricolor de 1 km lungime va fi desfășurat pe întreg bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, fiind cea mai mare acțiune realizată vreodată de mișcarea unionistă”, a precizat Vlad Bilețchi.

În cadrul conferinței de presă, participanții Caravanei Unirii au povestit din experiența lor trăită timp de o lună.

„Am avut parte de o experiență de neuitat, am văzut realitatea din satele Basarabiei.  Am avut ocazia să vorbesc cu locuitorii diferitor sate și am ajuns la concluzia că lumea e dezamăgită. Oamenii nu mai știu în ce să creadă, pentru ce să lupte sau pe cine să voteze. Noi le-am spus că doar unirea este soluția pentru o viață mai bună, pentru un viitor mai decent”, a precizat Renata Urîtu, membru ODIP.

Această campanie a fost extrem de necesară și a avut un răsunet puternic, iar prin activitățile viitoare vom întări mesajul unirii nu doar în Chișinău, dar și în întreaga republică”, a menționat Otilia Dascăl, membru ODIP.

Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” este o organizație apolitică, non-profit, care are scopul de a educa o generație de tineri activi, prin promovarea valorilor naționale  și a culturii românești

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.