Hillary Clinton vrea să recupereze voturile muncitorilor albi, tentați aparent de promisiunile lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Candidata Partidului Democrat american la președinția SUA, Hillary Clinton, și soțul ei, ex-președintele Bill Clinton, străbat în acest weekend așa-numitul „Rust Belt” american, care se întinde pe o distanță de aproape 1.000 km, de la Philadelphia la Columbus, capitala statului american Ohio, cu scopul de a nu abandona voturile electoratului muncitor alb republicanului populist Donald Trump, informează AFP.

Alegerea statelor Pennsylvania rurală și Ohio pentru acest voiaj vizează în mod explicit să limiteze dezinteresul alegătorilor din clasa muncitoare față de Partidul democrat și în special de Hillary Clinton.

În această zonă, oțelăriile fuseseră închise încă de la sfârșitul anilor 1970 și numeroase uzine și-au închis porțile în anii 1990. Marea recesiune din 2008-2009 a agravat și mai mult disperarea localnicilor. În pofida unei oarecare reveniri ulterioare, zona nu a recuperat decât o parte din locurile de muncă de altădată.

„Înțeleg foarte bine că unii au impresia că economia nu funcționează într-adevăr pentru ei”, recunoscuse Hillary Clinton — însoțită de soțul ei și de candidatul democrat la vicepreședinție Tim Kaine — în cadrul unei reuniuni publice, vineri, la Harrisburg, capitala Pennsylvaniei. „Înțeleg foarte bine pentru că nici pe mine nu mă mai satisface acest statu quo”.

Prima sa propunere de candidată oficială, desemnată joi de Convenția democrată de la Philadelphia, a fost deci ceea ce ea califică drept cel mai mare plan de investiții în locuri de muncă după Cel de-al Doilea Război Mondial, concentrat asupra industriei.

Dar „există o mare neîncredere față de Hillary Clinton, și aceasta din cauza lui Bill”, a explicat pentru AFP John Russo, cercetător la Universitatea din Georgetown, expert în problemele clasei muncitoare, cu sediul în Youngstown, în fosta „vale a oțelului”.

Bill Clinton semnase în decembrie 1993 acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), blamat pentru dispariția a numeroase locuri de muncă în industrie.

La Pittsburgh, „orașul oțelului”, sâmbătă seara, Hillary Clinton a vrut să-și consolideze credibilitatea amintind de rădăcinile sale familiale și muncitorești în Pennsylvania, tatăl ei provenind din Scranton.

În fața ofensivei lui Trump, ea a argumentat că miliardarul nu are nimic dintr-un protector al clasei muncitoare, permițându-și ironia de a aminti că până și cravatele lui Trump sunt fabricate în China, glumă care și-a atins ținta în fiecare etapă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...