În R.Moldova, cererea de valută – de două ori mai mare decât oferta!

În ianuare, cererea de valută străină în Republica Moldova a fost de două ori mai mare decât oferta de valută pe piață. Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că cererea de valută străină a fost de 151 de milioane de dolari, în timp ce oferta a fost de 71 de milioane de dolari.

Directorul Departamentului operațiuni valutare al BNM, Lucia Hadârca, a anunţat la conferinţă de presă că gradul de acoperire al cererii pe piața valutară a fost de 47 la sută. Pentru temperarea cererii de valută, în februarie Banca Națională a intervenit pe piața valutară cu 87 de mln de dolari.

Hadârca a menţionat că acesta este doar unul din motivele care duce la deprecierea leului moldovenesc.

O altă cauză de devalorizare a valutei naționale a fost diminuarea transferurilor cu peste 20% a exporturilor. De asemenea, potrivit responsabbilului de la BNM,  a fost înregsitrară şi migrarea depozitelor din lei în cele în dolari sau euro, ceea ce creează presiuni pe piața valutară.

Lucia Hadârcă a menționat că speră ca în timpul apropiat să se ajungă la o ajustare a cererii de valută şi la un echilibru, după care leul să înceapă să se aprecieze, la fel cum s-a întâmplat și în cazul crizei din 2009.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.