Procuratura: Tofilat și Parlicov au prezentat doar presupuneri în cazul Energokapital; Reacția experților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Experţii în energetică Sergiu Tofilat şi Victor Parlicov au fost interogaţi astăzi, în calitate de martori, la Procuratura Generală, pentru a oferi informaţii care ar contribui la investigarea cauzei penale vizând presupusele fraude la livrarea de energie din Transnistria.

Procuratura anunță că experţii au declarat că dispun de acte, potrivit cărora compania transnistreană Energokapital ar depozita banii încasaţi de la consumatorii moldoveni în conturi offshore, prin intermediul băncilor moldoveneşti. Asta în timp ce, potrivit experților, compania din stânga Nistrului ar avea datorii de sute de milioane de dolari față de Moldovagaz.

„Fiind audiaţi de procurori, experții au declarat că cele enunţate în presă sunt bazate doar pe presupuneri, neavând materiale sau acte care ar indica comiterea unor ilegalităţi, ar confirma declaraţiile lansate în arealul mediatic sau ar putea fi folosite în calitate de probe suplimentare la investigarea dosarului”, anunță Procuratura.

De partea cealaltă, Tofilat respinge afirmațiile procurorilor cum că nu au fost prezentate probe.

„Reacţia procuraturii nu s-a lăsat mult aşteptată. Ei afirmă că noi nu avem probe şi toată istoria cu firma-căpuşă este inventată. Deschidem raportul Kroll, pagina 28 (punctul 6.1.2) şi vedem că banca letonă ABLV a fost implicată în schemele de procurare a acţiunilor la Banca Socială, în perioada 17-22 mai 2013. După mărturiile depuse de mine şi Victor, procuratura trebuia să meargă frumuşel la Victoriabank filiala 17 şi să ridice rulajele de pe conturile Energokapital, să verifice dacă într-adevăr aceasta a făcut transferuri în offshore. De la Procuratură până la filiala asta sunt 5 minute de mers. Comunicatul procuraturii trebuie de citit astfel: Tofilat şi Parlicov ne-au dat „mură-n gură” şi ne-au spus ce trebuie să facem pentru a investiga schema cu EnergoKapital, da noi am primit indicaţii să spunem că nu ştim nimic”, a spus Tofilat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...