Sagaidac: În SUA va apărea curând o listă a bănuiților în „dosarul miliardul”. Plahotniuc e printre ei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anchetatorii americani care se ocupă de dosarul jafului din sistemul bancar vor face în curând publică o listă cu mai mulți bănuiți, printre care figurează și oligarhul Vladimir Plahotniuc, susține Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale.

Potrivit acestuia, ancheta penală din SUA există, întrucât în schema de devalizare a sistemului bancar din Moldova este „implicat și un cetățean american”, fiind vorba despre Serghei Iaralov, unul dintre principalii consilieri ai lui Vladimir Plahotniuc.

„Când afirm asta, mă bazez inclusiv pe solicitările companiei Frontier Solutions adresate Procuraturii Generale din Moldova și Ucraina, în care se face referire la ancheta penală activă și în desfășurare în Statele Unite, cu implicarea Departamentului Justiției al SUA și a Biroului Federal de Investigații. Frontier Solutions este o companie care activează de 30 de ani în SUA și care are relații strânse cu Guvernul Statelor Unite, iar oficiul lor este lângă Casa Albă, în Washigton. Nu cred că ei ar putea să facă afirmații care nu corespund adevărului. Mai mult de atât, informația despre ancheta oficială mi-a fost confirmată și de domnul Mihail Gofman. În plus, eu am fost contactat din Statele Unite pentru că urmează să fiu audiat. Când am sunat pe număr de pe care am fost contactat de persoana care m-a invitat la audieri, a răspuns robotul telefonic al unei instituții guvernamentale din Statelor Unite”, a declarat Sagaidac în cadrul unui interviu pentru Anticorupție.md.

El susține că ancheta se desfășoară și în anumite state europene.

„Nu pot să spun cu certitudine ca în cazul anchetei din SUA, dar mi s-a spus că asemenea anchete sunt desfășurate și în Germania și Marea Britanie. Este vorba despre o crimă transfrontalieră. S-a făcut spălări de bani prin state UE, prin jurisdicția Uniunii Europene, unele din tranzacții au fost în euro, adică implicând piața financiară UE, este posibil să se fi atentat la siguranța economică a unor state UE. De aceea, nu exclud că a fost inițiată o anchetă și în alte state din UE”, a precizat Sergiu Sagaidac.

Fostul angajat al Băncii Sociale a menționat că, în curând, va apărea și o listă cu bănuiți în acest dosar.

„Curând va fi făcută publică o listă a bănuiților. Se va începe cu bănuiții de prim-rang. Pot să vă spun deja că în acea listă se regăsesc Platon, Plahotniuc, Șor, Iaralov și Filat, dacă nu greșesc. De asemenea, în această listă figurează nume noi pentru presă. Nu vă pot dezvălui aceste nume, nici nu vă pot spune dacă sunt businessmani sau demnitari de stat. Pot doar să vă zic că nici eu nu știam anterior de aceste persoane, numele lor nu îmi spune nimic, nu le cunosc și nu știu cu ce se ocupă. Sunt cetățeni, inclusiv, moldoveni”, a precizat Sagaidac.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...