Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.07.2016

Activitatea de comerț poate fi inițiată doar în baza notificării expediate autorității publice locale

Activitatea de comerț poate fi inițiată doar în baza notificării expediate autorității publice locale

Modificările operate în Legea cu privire la comerțul interior, simplifică esențial procedura de inițiere a activității de comerț, diminuează timpul, precum și costurile pe care le suportă întreprinzătorii până la 40 milioane lei anual. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.
 
Potrivit viceministrului Economiei, prin aplicarea noilor amendamente a fost diminuat numărul actelor permisive și simplificată procedura de lansarea unei afaceri comerciale, micșorat timpului necesar pentru obținerea actelor permisive, de la 70 zile până la maximum 15 zile, etc. ”Prin intermediul notificării, agentul economic va informa autoritățile locale despre locul amplasării și activitatea planificată. Concomitent, agentul economic va declara pe propria răspunde că întrunește cerințele legislației pentru desfășurarea activității de comerț și își va asuma obligația să respecte prevederile legislației”, a punctat Vitalie Iurcu.
 
Viceministrul Economiei a mai accentuat că amendamentele elimină lacunele din legislația actuală și introduc reglementări mai eficiente în domeniul comerțului intern. ”Reforma promovată de Ministerul Economiei în domeniul comerțului interior va avea un efect benefic imediat și vizibil pentru întreprinzători. În același timp, reforma va permite crearea unui mediu favorabil afacerilor la nivelul autorităților publice locale”, a menționat Vitalie Iurcu.
 
La rândul său, Lily Begiashvili, directorul proiectului IFC "Proiectului de reformate a climatului investițional în Moldova", a punctat că noile modificări operate în Legea cu privire la comerțul interior, constituie nu doar un pas important al autorităților Republicii Moldova în direcția simplificării pentru cetățeni a procedurii de lansare a unei afaceri noi, dar și o oportunitate foarte bună pentru a exclude fenomenul corupției.
 
”Grupul Băncii Mondiale a ajutat Moldova să înlocuiască autorizațiile de comerț cu o simplă procedura de notificare în domeniul dat folosind oportunitățile "Proiectului de reformate a climatului investițional în Moldova" și a "Proiectului de majorare a competitivității CEP II". Banca Mondială va susține și în continuare Guvernul Republicii Moldova în implementarea prevederilor acestei legi, contribuind esențial, de exemplu, la crearea ghișeului unic on-line, etc., a menționat Lily Begiashvili.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus