13:28:46 24.04.2024
Stiri

Politico: De ce Putin o urăște pe Hillary

Știri 28.07.2016 17:30 Vizualizări1755 Autor: Ziarul National
Politico: De ce Putin o urăște pe Hillary AFP


Atunci când, în 2011, la Moscova, au început demonstratii în masă împotriva lui Putin, acesta a afirmat în mod clar că, în opinia sa, în spatele protestelor se afla secretarul american de stat Hillary Clinton, scrie Politico. Acum, cinci ani mai târziu, „Putin vrea să se răzbune pe doamna Clinton”, afirma revista americana.

„Cel puțin, această ipoteză rezultă din opiniile unor experți în securitate cibernetică, care cred că recenta spargere a serverulului de e-mail a Comitetului Național al Partidului Democrat din SUA a fost orchestrata de la Moscova”, continuă autorul.

Dezvaluirea cntinutului e-mailurilor furate a semănat confuzie și discordie la convenția Democrata care a început în Statele Unite și care a împiedicat-o pe doamna Clinton să mobilizeze partidul în jurul sau.

„Foștii oficiali americani, care au dezvoltat împreună cu Clinton politica față de Rusia, spun că Putin a fost personal rănit de faptul că, în decembrie 2011, Clinton a condamnat alegerile parlamentare din Rusia”, – scrie publicatia. Sursele afirma că Putin și consilierii săi știu foarte bine că, chiar și în perioada „restartului” în relatiile dintre cele doua tari, Clinton s-a raportat la Moscova mai intransigent decat alti oficiali ai administratiei americane. „În plus, potrivit unor surse, Putin a declarat că doamna Clinton este un susținător influent al politicii „schimbarii de regim” în alte tari, curs în care liderul rus vede o amenințare serioasă pentru supraviețuirea sa,” – se mai spune în articol.

„A fost foarte supărat [de comportamentul doamnei Clinton] și a continuat să nutreasca aceste sentimente până la sfârșitul activității mele în serviciul public”, – a declarat Michael McFaul, consilier al Consiliului Național de Securitate în administratia Obama (între 2009-2011) și ambasador al SUA la Moscova (din ianuarie 2012- până la începutul anului 2014). „Putem să presupunem că acum este momentul revansei”, – a adăugat el.

Jurnaliștii Politico subliniaza: „Versiunea revansei este doar o supozitie. Unii experți cred că nici spargerea e-mailului Partidul Democrat nu a fost organizata de către guvernul lui Putin, și nu cred nici în faptul că aceasta urmarea influențarea alegerilor în favoarea lui Trump”.

Dar, sediul electoral al doamnei Clinton sustine această ipoteză.

Susținătorii doamnei Clinton sunt conștient că puțini americani monitorizează îndeaproape starea relațiilor ruso-americane. Dar, există două nuanțe importante, noteaza autorul. „În primul rând, o mulțime de imigranți din Ucraina, Polonia și alte țări din Europa de Est traiesc în statele din „centura de rugină” (Rust Belt) al SUA – Pennsylvania, Ohio, Wisconsin – unde sediul de campanie al lui Clinton intentioneaza să difuzeze în mass-media etnică materiale critice despre Trump și Putin. A doua nuanta: alegătorii probabil vor acorda atenție discutiilor serioase despre influența străină asupra alegerilor „, – se spune în articol.

Va interveni Putin în alegerile din Statele Unite? Acest lucru este inca in dezbatere, dar toți sunt de acord însă asupra faptului că între Putin și doamna Clinton exista o ura sincera.

„Doamna Clinton nu și-a ascuns disprețul față de Putin. În anul 2008, când era senator, ea a glumit spunand că din moment ce Putin e fost ofiter KGB, prin definiție el nu are suflet”, scrie Politico.

În functia de secretar de stat, „Clinton și-a exprimat scepticismul cu privire la „resetarea” relatiilor cu Moscova – spune McFaul. – Ea s-a comportat mult mai rigid cu partea rusă. Era un interlocutor dificil pentru Lavrov, dar și pentru Putin, o spun ca pe un compliment”.

În martie 2010, când doamna Clinton a sosit în Rusia, Putin a invitat-o la reședința sa de lângă Moscova. Știind-o interesata de natură, el i-a arătat „camera trofeelor”, unde pereții erau ticsiti de capete de animale sălbatice. Cu toate acestea, atunci când au iesit la poze, Putin a început s-o certe public pe Clinton. El a mentionat inclusiv reducerea schimburilor comerciale ruso-americane și pagubele companiilor rusești din cauza sancțiunilor impuse Iranului și Coreei de Nord.

Citiți continuarea AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md