(foto) Muzeul Zemstvei reînviat de muzică clasică la Concertul de deschidere al Festivalului Moldo Crescendo

2

Iubitorii de muzică clasică au participat ieri, 27 iulie, la concertul de deschidere a Festivalului de Muzică Clasică Moldo Crescendo op. 2 Conace, în sala mare a Muzeului Zemstvei. Publicul a audiat lucrări de Bach, Piazzola şi Dvorak. Festivalul continuă cu alte trei concerte la conacul Ciolac-Malski din satul Bahmut, la Muzeul Naţional de Artă şi Castelul Mimi.

Pe scena demult uitată din sala mare a Muzeului, înfrumuseţată cu flori şi pe un fundal de tricolor, a fost deschis evenimentul de către  fondatorul festivalului, Marcel Lazăr, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Acesta a vorbit despre importanţa muzicii clasice şi a păstrării patrimoniului architectural pentru cultura ţării. A urmat Dorin Toma, reprezentant al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, instituţie care a oferit un grant pentru organizarea festivalului. Acesta a menţionat că programul guvernamental Diaspora Engagement Hub a fost gândit și lansat cu viziunea de a valorifica capitalul uman al diasporei:

„Este o deosebită plăcere, să susținem acest frumos proiect, izvorât din sufletul unor tineri muzicieni, de mare talent, formați în cadrul școlilor muzicale cu renume mondial.”

TSA_1361

Ulterior, publicul a audiat Variaţiunile Goldberg – Aria, 1,6 ale lui Bach; Iarna lui Piazzola şi piano quintet a lui Dvorak.

Muzeul Zemstvei este un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului. Istoria muzeului începe când Zemstva Basarabiei a organizat Expoziţia Agricolă şi Industrială. La mijlocul secolului al XIX-lea s-a construit aici orfelinatul din Chişinău, iar la sfârşitul secolului al XIX-lea aceste case au fost transmise Zemstvei guberniale a căror sediu au şi devenit.

1

De câţiva ani, există planuri de renovare a muzeului, între timp clădirea găzduieşte mişcări alternative culturale și organizaţii neguvernamentale.

Festivalul Moldo Crescendo continuă cu evenimentul de la conacul Ciolac-Malksi de la Bahmut, pe 30 iulie, începând cu ora 17:00. Conacul este în stare avansată de degradare şi riscă să fie demolat în caz că nu se reuşeşte reconstrucţia acestuia în viitorul apropiat. În acelaşi timp, campania de crowdfunding Moldo Crescendo  continuă.

TSA_1331

5D3_2428

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente