Harunjen: Nu există nicio anchetă în SUA. Ceea ce face Gofman nu are nimic în comun cu Guvernul american

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, spune că în SUA nu există nicio anchetă privind furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc, iar scrisoarea Companiei „Frontier Solutions” expediată autorităților de la Chișinău are sco­pul de a face spec­ta­col.

„Nu este nicio anchetă. Este doar scri­soa­rea unui ONG care are sco­pul de a face spec­ta­col. Noi avem o scri­soare ofi­ci­ală de la Amba­sada SUA, care ne-a spus că ceea ce face Gofman în SUA nu are nimic în comun cu Guver­nul SUA. Dl Gofman, ca fost ofi­țer, dă dovadă de lași­tate. A lan­sat niște acțiuni în spa­țiul public și pe urmă nu vine la audi­eri. Nimeni nu are de gând să-l rețină, ca mar­tor. Nimeni nu l-a reți­nut când a fost anchetă pe el, când voi ați inves­ti­gat ave­rea lui”, a declarat Harunjen într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Procurorul spune că în vara anului 2013, când s-a creat acel grup de specialişti, privind elucidarea fraudei bancare, din partea CNA a fost delegat Mihail Gofman, care nu s-a remar­cat în niciun fel.

„Gofman nu s-a remar­cat în niciun fel. A fost zero. Gru­pul nu a dat nicio con­clu­zie și nu a făcut nicio ana­liză. Ast­fel, decla­ra­ți­ile dlui Gofman ne fac să cre­dem că urmă­resc alte sco­puri decât cele de a ne ajuta să avan­săm în inves­ti­ga­ții. Se ope­rează cu date ero­nate și se mani­pu­lează. Îmi pare rău că și presa preia une­ori infor­ma­ții fără să le veri­fice… Nu pot să nu vor­besc des­pre mor­țile sus­pecte, des­pre care s-a scris că ar fi avut aso­ci­eri cu fra­uda ban­cară. Insist și sunt ferm pe pozi­ție că sunt ches­tiuni care nu cores­pund rea­li­tă­ții”, a mai spus Harunjen.

Întrebat la ce etapă se află ancheta privind furtul din sistemul bancar, procurorul general a spus că pe acest caz sunt trei gru­puri de dosare.

„În pri­mul rând, fra­u­da­rea BEM a înce­put până în 2013, pe seg­men­tul gru­pu­lui Gaci­ke­vici (Gri­gore Gaci­ke­vici, ex-președinte al BEM, n.r.), atunci când s-au dat foarte multe cre­dite nea­co­pe­rite cu gaj. Pe acest seg­ment, 11 dosare sunt deja în jude­cată. E cer­ce­tat Gaci­ke­vici și toți foștii mem­bri ai Comi­te­tu­lui de Cre­di­tare care au fra­u­dat inte­re­sele băn­cii, accep­tând acor­da­rea cre­di­te­lor neper­for­mante. Esti­ma­tiv, e vorba de vreo 2,5 mili­arde de lei. Toate pro­pri­e­tă­țile și mij­loa­cele finan­ci­are ale incul­pa­ți­lor sunt puse sub seches­tru. Sunt peste 128 mili­oane de lei. În con­ti­nu­are, sunt dosa­rele cu impli­ca­rea așa-numitului „grup Șor”, care vizează anii 2013-2014. În aceste dosare se inves­ti­ghează cesio­na­rea ile­gală a dato­ri­i­lor isto­rice unor firme off-shore cu ter­men de sca­dență prin 2018 și sus­tra­ge­rea, prin inter­me­diul unor firme afi­li­ate, a peste 10 mili­arde de lei – pla­sa­mente ban­care, trans­mise către BEM pen­tru relan­sa­rea acti­vi­tă­ții. În aceste cauze, în afară de Șor, sunt alte 9 per­soane învi­nu­ite. Avem pro­pri­e­tăți ale învi­nu­i­ți­lor puse sub seches­tru în valoare de 59 mili­oane de lei, dar valoa­rea lor de piață e de peste 200 de mili­oane. Pe aceste dosare se lucrează mult cu gru­pul „Kroll” și cu struc­turi de inves­ti­ga­ții din alte state. S-au făcut ședințe comune cu agenți de inves­ti­ga­ții din afară, comi­sii roga­to­rii. Sun­tem tot tim­pul în con­tact cu spe­cia­liș­tii Kroll”, a declarat procurorul general interimar Eduard Harunjen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...