Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.04.2015

Andrian Candu: Avem datoria morală ca tricolorul să fie arborat în inima Europei

Andrian Candu: Avem datoria morală ca tricolorul să fie arborat în inima Europei

Ziua Drapelului de Stat este marcată astăzi la Parlament printr-un program de manifestări cu genericul ”Tricolorul la cei 25 de ani”. Inițiativa aparține Speakerului Andrian Candu.

În dimineața zilei, Parlamentul s-a convocat într-o ședință solemnă consacrată  marcării a 25 de ani de la desemnarea oficială a tricolorului în calitate de Drapel de Stat. La eveniment au participat Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Chiril Gaburici, primul Președinte Mircea Snegur, miniștri, diplomați, deputați din primul Parlament, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai clerului.

În discursul rostit în cadrul ședinței, Președintele Parlamentului a subliniat că tricolorul este un simbol definitoriu al identității noastre în istorie și reprezintă trecutul demn, prezentul viu și viitorul promițător.

”Pentru copiii noștri avem datoria morală ca, într-un viitor previzibil, tricolorul moldovenesc să se regăsească la Bruxelles, arborat în inima Europei, acolo unde conviețuiesc armonios popoarele distincte care împărtășesc aceleași idealuri și valori comune. Acum avem obligația de a grăbi procesele politice și să nu ratăm conjunctura favorabilă creată odată cu ratificarea Acordului de Asociere – de a edifica o țară modernă și europeană”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a îndemnat autoritățile la conjugarea eforturilor pentru ca tricolorul să-i unească pe toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie și să fie peste tot la el acasă. ”Avem nevoie de liniște și stabilitate pentru a construi un drum european comun pentru toți cei care trăiesc și iubesc această țară, indiferent de etnie și oriunde nu ar locui – la Briceni sau Bălți, Cahul sau Comrat, la Tiraspol sau la Tighina. Drapelul Republicii Moldova să îl cinstim cu demnitate și să devenim mai uniți cu valorile noastre comune”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a menționat în discursul rostit că tricolorul simbolizează trecutul, prezentul și viitorul Republicii Moldova, reflectând principiile sale democratice și tradiția istorică. ”Sunt convins că sub culorile tricolorului vom marca într-o zi evenimentul de reîntoarcere a noastră în spațiul european. Onor la Tricolor!”, a spus Nicolae Timofti.

Despre semnificația simbolurilor naționale au mai vorbit în cadrul ședinței solemne primul Președinte al țării, Mircea Snegur și fostul deputat în primul Parlament, Mihai Cotorobai.

În deschiderea ședinței, soprana Ana Cernicova, acompaniată de Orchestra Prezidențială, a interpretat Imnul de stat, iar doi copii au recitat de la tribuna Parlamentului versuri despre tricolor. Totodată, deputații și invitații la ședință au urmărit un film documentar despre istoricul Tricolorului.

Programul de manifestări ”Tricolorul la cei 25 de ani” a debutat cu Dansul Tricolorului. Circa 80 de tineri de la Colegiul Național de Coregrafie, îmbrăcați în haine naționale, s-au prins într-o horă în fața Parlamentului, în prezența conducerii țării și a invitaților veniți la eveniment.

Totodată, în holul Parlamentului a fost inaugurată o expoziție de drapele, care va fi deschisă publicului larg în perioada 27 – 30 aprilie 2015, între orele 14.00 – 16.00. Cele 40 de exponate aparțin colecționarului Petru Costin.

În seara zilei, începând cu ora 19.00, Orchestra Prezidențială a Republicii Moldova va susține un recital de muzică în scuarul din fața Parlamentului, iar la ora 20.00 în scenă va intra „Chișinău Youth Orchestra”. De asemenea, publicul va asista în premieră și la un show de lumini. Clădirea Parlamentului va fi iluminată din exterior în culorile tricolorului.

Ziua Drapelului de Stat a fost instituită la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost oficializat ca Drapel de Stat la 27 aprilie 1990 de către deputații din primul Parlament ales în mod democratic, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus