Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Moment de reculegere în memoria lui Nicolae Costin

   3722

Astăzi, 16 februarie, când se împlinesc 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a primului primar democratic al Chișinăului, la începutul ședinței săptămânale, conducerea Primăriei municipiului Chișinău, împreună cu șefii de subdiviziuni și conducătorii de întreprinderi municipale, primari din suburbii etc. au ținut un minut de reculegere, în memoria lui Nicolae Costin.

Primarul general, Dorin Chirtoacă a ținut să remarce că activitatea lui Nicolae Costin a fost marcată de revenirea la valorile de renaștere națională ale Chișinăului.  "Sper să reușim, pe parcursul zilei, să-l omagiem pe Nicolae Costin și respectiv să ducem mai departe drapelul domniei sale" , a mai menționat primarul capitalei.

Potrivit edilului-șef, Nicolae Costin rămâne un model pentru fiecare dintre noi: pentru curajul pe care l-a avut, pentru demnitatea care l-a caracterizat: de a merge înainte, fără să-i fie teamă de situaţia instabilă, caracteristică societăţii de atunci.

Ulterior, administrația municipală a depus flori la mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Printre reuşitele cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Dante Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor, redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, restaurat; stabilirea legăturilor de colaborare cu principalele oraşe din România, dar şi din alte ţări, fiind considerat primul primar al Chişinăului care a promovat mai multe reforme de dezvoltare a capitalei; includerea pentru echilibru demografic a satelor din împrejurimile Chişinăului în componenţa municipiului etc.

E de menționat că activitățile organizate de Primăria Chișinău, la 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Nicolae Costin vor continua la ora 16.00, la Sala cu Orgă, unde va avea loc o festivitate de comemorare "O conștiință vie în acțiune. In memoriam Nicolae Costin, promotor al mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic, primar de Chișinău (1990-1994)".

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău