„Decizia pilotului a fost una personală", a declarat Simsek marţi, adăugând că, potrivit regulilor actuale, dreptul de a reacţiona este delegat militarului.

„Turcia nu are sentimente ostile faţă de Rusia şi nu va avea niciodată", a mai subliniat acesta.

Un pilot militar rus a murit în Siria, după ce avioanele militare turce au doborât în noiembrie 2015 o aeronavă de vânătoare rusă care ar fi pătruns în spaţiul aerian turc şi ar fi ignorat avertismentele repetate. Al doilea pilot a fost salvat. Rusia a susţinut că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian. Un alt militar rus a murit într-un incident armat produs în Siria în timpul căutării piloţilor avionului prăbuşit.

Turcia a stârnit furia Rusiei, refuzând să prezinte scuze pentru incident. Moscova a reacţionat prin impunerea unor sancţiuni comerciale şi anulând pachetele turistice ale agenţiilor ruse.

Vladimir Putin afirmase la acel moment că restricţiile nu vor fi anulate până în momentul în care Rusia va primi scuzele necesare. După ce preşedintele turc şi-a prezentat regretul şi condoleanţele preşedintelui rus, Rusia şi Turcia au căzut de acord să reia relaţiile de cooperare bilaterală, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului.