Elveția își pierde miliardarii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Elveția ar putea deveni un tărâm ignorat de către cei bogați și puternici, în condițiile în care Brexit-ul, atunci când se va întâmplă, va deschide ușa unor noi oportunități investiționale pentru cei care și-au plasat averile în cel mai renumit paradis financiar al Europei.

Ce-i drept, decizia guvernului din Țara Cantoanelor de a face lumină în privința secretului bancar pune pe fugă mulți miliardari, după cum recunoaște chiar unul dintre ei, indianul Gopichand Hinduja, citat de Bloomberg.

Miliardari pe fugă

Dubai, Qatar și Singapore sunt noile destinații în care bogății cu conturi în Elveția și-ar putea muta averile, crede miliardarul indian. „Oamenii caută noi paradisuri fiscale. Nu cred că Elveția va reuși să păstreze un rol important în sistemul bancar”, a declarat Hinduja.

Mitul „secretului bancar”, invocat până recent de elvețieni, tinde să pălească în fața anchetelor deschise de guvernele din Franța, SUA, Germania sau Marea Britanie care s-au trezit în fața unor probe inconstabile de evaziune fiscală odată cu declanșarea scandalului HSBC.

Băncile americane și cele din zona euro au abandonat deja piața elvețiană, ca urmare a aprecierii valutei locale și a scăderii dobânzii de referință.

Semnalul dat de miliardarul indian este unul de luat în considerare, în contextul în care averea familiei Hinduja, controlată de patru frați, este estimată la 14,4 miliarde dolari, o bună parte regăsindu-se în conturile băncii Hindija Bank Switzerland, cu o capitalizare de 2,3 miliarde dolari.

Shopping time

Orientul poate părea atractiv pentru cei patru frați Hinduja, dar Brexitul pare să aducă noi oportunități investiționale.

În Londra, clanul miliardarilor indieni deține proprietăți evaluate la 1,2 miliarde lire sterline. Pentru ei însă, Brexitul nu este un moment în care să îți lichidezi proprietățile, ci unul în care să cumperi.

Brexitul ar putea aduce și o concurență acerbă în piața imobiliară din Londra, după cum recunoaște miliardarul.

„Vor fi investitori din Orientul Mijlociu, în special din Golf, care vor plusa în cumpărarea proprietăților, grației deprecierii lirei sterline”, crede miliardarul.

Cea mai importantă achiziție făcută de familia Hinduja în acest an este cea a clădirii de birouri a Comisariatului de Război din Londra, pe care holdingul controlat de cei patru frați vrea să o transforme în hotel de lux. Prețul de vânzare al imobiulului a fost de 350 milioane lire sterline.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...