Turcia emite mandate de arestare pentru alţi 47 de jurnalişti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile turce au emis miercuri mandate de arestare pentru încă 47 de jurnalişti, informează CNN Turk, după ce luni s-a anunţat o măsură similară în cazul a 42 de jurnalişti, printre care şi cunoscuta comentatoare Nazli Ilicak, relatează Reuters.

Poliţia îi va reţine pe jurnalişti în cadrul investigaţiei asupra predicatorului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că se află în spatele tentativei de puci din 15-16 iulie, în care au murit 246 de persoane, potrivit CNN Turk.

Jurnaliştii lucrau pentru ziarul Zaman care avea legături cu predicatorul Gulen, publicaţia fiind preluată încă din martie sub tutela statului turc.

Poliţia a efectuat miercuri dimineaţă o percheziţie de circa două ore la locuinţa din centrul Istanbulului a unuia dintre jurnalişti, Sahin Alpay, în jurul orei locale 06.00 (03.00 GMT) şi apoi l-a reţinut pe acesta, scrie agenţia de ştiri Dogan.

Printre persoanele căutate de justiţie se află şi un fost redactor şef al Zaman, Abdulhamit Bilici, precum şi doi foşti redactori şefi ai Today’s Zaman, Bulent Kenes şi Sevgi Akarcesme, potrivit cotidianului Hurriyet.

Farouk Akkan, fost director general al agenţiei de presă Cihan, care ţine şi ea de grupul de presă Zaman, este vizat şi el de un mandat de arestare.

Gulen, un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan care s-a autoexilat în SUA, şi-a construit o reţea extinsă de şcoli, fundaţii caritabile şi firme în Turcia de-a lungul deceniilor. El a condamnat tentativa de lovitură de stat din Turcia şi neagă orice implicare în organizarea ei.

De la puciul eşuat de pe 15-16 iulie autorităţile turce au suspendat, reţinut sau investigat peste 60.000 de militari, poliţişti, judecători, profesori şi funcţionari publici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...