Totul a început în 2011, când în satul Drepcăuţi a fost fondată o întreprindere cu capital ucrainean, care a arendat de la localnici 2.600 de hectare de pământ. În schimb, fiecare proprietar de teren primea anual câteva sute de kilograme de grâu, seminţe de floarea soarelui şi zahăr. Reprezentantul firmei agricole spune că odată cu alegerea noului primar, Ghenadie Ioxa, toată activitatea a fost stopată, întrucât acesta a pus stăpânire în mod forţat pe o parte din terenuri şi tehnica agricolă. 

Potrivit localnicilor, înainte de a deveni primar, Ghenadie Ioxa i-a anunţat pe săteni că arendaşul ucrainean nu i-ar plăti aşa cum se cuvine şi s-a auto propus să le gestioneze loturile de pământ. Astfel, sute de oameni au semnat procuri, prin care îi oferea primarului mai multe drepturi asupra terenurilor agricole, inclusiv şi dreptul de a le vinde. Acum, sătenii sunt dezamăgiţi şi spun că actualul primar nu şi-a respectat promisiunile. 

Potrivit şefului Inspectoratului de Poliţie Briceni, Valentin Pleşca, în jur de 20 de localnici din Drepcăuţi au depus o plângere la poliţie, precum că alesul local ar fi falsificat procurile. 

Este şi cazul lui Adrian Alerguş, care susţine că nu a semnat niciun document prin care să ofere în gestiune terenurile sale primarului. Acesta se află peste hotare, iar avocata lui se ocupă de acest caz. 

Şi unii consilieri sunt nemulţumiţi. Ei spun că activitatea investitorilor ucraineni contribuia la dezvoltarea localităţii. Acum, însă, o parte dintre acele terenuri au fost acaparate de primar, iar veniturile nu mai ajung în vistieria satului. 

Ghenadie Ioxa nu a fost de găsit la primărie. Contactat telefonic de Jurnal TV, el a respins toate acuzaţiile. Primarul spune că localnicii i-au cerut ajutorul, întrucât erau păcăliţi de investitorii străini. 

Pe de altă parte, documentele obţinute de Jurnal TV demonstrează altă situaţie. În 2015, Ghenadie Ioxa a încheiat contract cu fiul său, prin care îi vindea mai multe imobile şi tehnică agricolă, care aparţineau localităţii. Precizăm că Ghenadie Ioxa a fost ales în funcţia de primar din partea PLDM, iar anul trecut a devenit membru al PD.