„Domnul Sajin este exponent al Partidului Democrat. PD face parte din coaliţia de guvernare, ministerul pe care l-aţi menţionat este gestionat de către exponentul Partidului Democrat. Decizia le aparţine”, a declarat Cobzac, pentru Jurnal TV.

Pe de altă parte, potrivit deputatului PD, Sergiu Sârbu, faptul că în cadrul unui concurs organizat de către un membru al partidului, câştigător a fost selectat alt membru al acestei formaţiuni, ar fi o coincidenţă.

„Au fost partajate doar ministerele. În rest, toate instituţiile subordonate ministerului ţin de acel domeniu de responsabilitate a acelei formaţiuni politice, iar persoanele  în funcţii urmează a fi selectate în bază de concurs. Nu  vedem nicio partajare aici”, a declarat Sârbu.

Şeful comisiei ministeriale care a organizat concursul, viceministrul Dezvoltării Regionale Anatolie Zolotcov nu a fost de găsit pentru a ne spune în baza căror criterii l-a selectat pe colegul său de partid Ghenadie Sajin în funcţia de şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii.

Contactaţi de Jurnal TV, reprezentanţii Comisiei Naţionale de Integritate au spus că acest caz ar putea fi examinat prin prisma unui conflict de interese.

„Deocamdată, este complicat de spus dacă sunt prezente elementele constitutive ale unui conflict de interese, însă, cel mai probabil, în una dintre şedinţele următoare ale CNI se va discuta acest subiect şi se va decide dacă este nevoie de iniţiat un control sau nu”, a precizat ofiţerul de presă de la CNI, Cristina Dumbravan.

În acest context, opoziţia parlamentară liberală compară PD-ul şi PLDM-ul care au făcut coaliţie de guvernare minoritară, dar şi PCRM-ul, de sprijinul căruia au nevoie cele două formaţiuni pentru votul în Parlament, cu trei găşti care-şi văd de propriile interese.

„La guvernare acum nu se află nişte partide care s-ar gândi la interesele cetăţenilor şi al statului, ci sunt trei găşti care îşi onorează promisiunile unul faţă de altul, au împărţit toate sferele de influenţă în acest stat”, a comentat deputatul PL, Corina Fusu.

Precizăm că săptămâna trecută, membrul PD, Ghenadie Sajin a fost desemnat şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii. Despre Sajin presa a scris că administrează divizia imobiliară a imperiului prim-vicepreşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc.

Este director general al firmei "Finpar Invest", care a obţinut, în urma unor decizii de judecată dubioase, insulele din Lacul „La Izvor” şi cafeneaua „Guguţă” din centrul capitalei. Recent, Finpar Invest şi-a anunţat intenţia de a construi un hotel în Grădina publică Ştefan cel Mare din centrul capitali, dar nu reuşise să obţină toate autorizaţiile necesare.

Unii analişti au declarat că ar fi vorba despre un conflict cras de interese şi au afirmat că Sajin ar fi fost numit în această funcţie pentru a reprezenta interesele oligarhului Plahotniuc în domeniul construcţiilor.

Ghenadie Sajin a refuzat să comenteze declaraţiile.