02:23:06 20.04.2024
Stiri

Acte FALSE pentru INTERLOPI din diferite state, eliberate la Chișinău: Șefi de la „Registru”, REȚINUȚI

Anticorupție 27.04.2015 16:03 Vizualizări4435 Autor: Galina Munteanu
Acte FALSE pentru INTERLOPI din diferite state, eliberate la Chișinău: Șefi de la „Registru”, REȚINUȚI


Patru funcţionari din cadrul Centrului Resurselor Informaționale de Stat „Registru” şi Biroului Migraţie şi Azil, precum şi doi complici au fost reţinuţi astăzi de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurori într-un dosar de corupţie.

Aceştia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice în interesul unor grupuri criminale şi au fost reţinuți pentru 72 de ore. Operaţiunea a avut loc în comun cu Serviciul de securitate internă al CRIS „Registru”.

Este vorba despre şeful interimar al Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat a CRIS „Registru”, şeful Secţiei cetăţenie de la CRIS „Registru”, şeful adjunct al Secţiei control şi eliberarea paşapoartelor, un angajat al Secţiei imigrări din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al MAI, precum și doi intermediari.

În cadrul aceluiaşi dosar este bănuit şi şeful Direcţiei imigrări şi repatriere a Biroului Migraţie şi Azil care, în urma percheziţiilor, a avut nevoie de îngrijiri medicale şi este internat la Spitalul de Urgenţă unde este supus investigaţiilor.

Potrivit ofiţerilor de urmărire penală, angajaţii „Registru”, în complicitate cu persoane intermediare şi reprezentanţi ai BMA, eliberau paşapoarte biometrice, falsificând identitatea beneficiarilor.

Falsificarea actelor avea loc la nivelul documentelor primare. Astfel, se făceau diferite modificări în certificatele de naştere sau paşapoartele de tip sovietic: se introduceau litere suplimentare în nume, patronimic, prenume, se omiteau sau se adăugau cifre în data de naştere, se schimba în întregime informaţia despre identitatea persoanei etc. După ce se operau aceste modificări, erau perfectate paşapoartele biometrice.

Totodată, s-a stabilit că mai multe persoane condamnate atât în R. Moldova, cât şi în alte ţări au primit paşapoarte cu identitate nouă. De exemplu, un cuplu, anunţat în căutare internaţională pentru comiterea mai multor infracţiuni pe teritoriul R. Moldova şi în Statele Unite ale Americii, a intrat în vizorul CNA şi al procurorilor în urma investigaţiilor desfăşurate în cadrul unui dosar penal privind eliberarea paşapoartelor false de către funcţionari ai Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei a sectorului Râşcani din capitală.

Soţii sunt bănuiţi că ar fi obţinut de la secţia menţionată paşapoarte cu date de identitate false pe numele lor şi al celor trei copii minori. În urma unor percheziţii efectuate la domiciliile bănuiţilor, ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat mai multe acte cu date de identitate false, eliberate de SEDP Râşcani, dar şi alte documente, folosite pentru perfectarea paşapoartelor moldoveneşti. Cei doi ar fi încercat să se ascundă de autorităţi, fiind învinuiţi în mai multe dosare, instrumentate de instituţiile de drept din SUA şi R. Moldova.

În anul 2010, instituţiile de drept din SUA au emis un mandat de arestare internaţional pe numele femeii, aceasta fiind învinuită de obţinerea unor credite în valoare de circa 50 de milioane de dolari din băncile americane, prin utilizarea documentelor falsificate. Ea mai este învinuită inclusiv de conspiraţie la comiterea fraudei bancare, fraudă bancară, spălare de bani şi îndeplinirea falsă a declaraţiei fiscale.

Potrivit legislaţiei americane, pentru comiterea acestor infracţiuni se prevăd pedepse între 20 şi 30 de ani de închisoare. Acum doi ani, femeia a fost reţinută şi de instituţiile de drept din Moldova, reuşind însă să evadeze din arest la domiciliu. Cu câteva luni în urmă, procurorii au reuşit să extrădeze arestaţii pentru a fi deferiţi justiţiei americane.

În dosar apar şi cetăţeni ai Kazahstanului, Lituaniei, Belarusului, Ucrainei, despre care se ştie că au fost condamnaţi şi sunt căutaţi de Interpol pentru evaziuni fiscale, trafic de droguri, deturnare de fonduri, organizare de grupuri criminale etc. Anchetatorii au stabilit 31 de persoane care au intrat în posesia actelor de identitate falsificate, iar preţul unui paşaport se ridica până la 10 000 de euro.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiţii riscă până la zece ani de închisoare.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md