08:38:34 24.04.2024
Stiri

Peste 200 de primari din România și R. Moldova și-au dat întâlnire la Chișinău

Social 27.04.2015 16:49 Vizualizări1970 Autor: Daniela Hadei
Peste 200 de primari din România și R. Moldova și-au dat întâlnire la Chișinău


Peste 200 de femei primar, dintre care 50 din România și restul din R. Moldova, viceprimari și consilieri locali și-au dat întâlnire astăzi la Chișinău, în cadrul Conferinței femeilor primar cu genericul „Dezvoltarea locală prin participare echitabilă”.

În cadrul evenimentului, primarii de pe ambele maluri ale Prutului au avut ocazia de a realiza un schimb de experiență privind bunele practici în dezvoltarea locală și furnizarea unor servicii publice de calitate, dar și de a crea o platformă comună pentru promovarea și sprijinirea femeilor în administrația publică locală.

„Evenimentul este organizat din două motive. Cel mai important este că în R. Moldova este în toi campania electorală la alegerile din iunie 2015 și este firesc ca noi, femeile primar, să fim solidare cu doamnele primar, femeile de suflet din Republica Moldova, dar în același timp, noi, Asociația Comunelor din România, să susținem, să grăbim practic aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Ne susținem frații cu toată ființa, cu toată simțirea noastră și fără să fie doar un scop declarativ, ci pur și simplu un fapt firesc”, a declarat Mariana Gâju, primar al localității Cumpăna, județul Constanța, și președinta Ligii Femeilor Primari, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România.

Potrivit primarului localității Rădulenii Vechi din raionul Florești, Margareta Lepădatu, acest eveniment este un act istoric pentru dezvoltarea economică a R. Moldova.

„Avem ce învăța de la frații și surorile noastre. Facem un schimb de experiență, și teoretic, și practic, sunt foarte binevenite și vizitele în teritoriu. În cadrul evenimentului de astăzi, tindem la noi acorduri de înfrățire, iar această conferință este încă un act istoric pentru dezvoltarea economică a R. Moldova, dar și de integrare în Uniunea Europeană. Simțim mereu sprijinul fraților de peste Prut. Sunt roade frumoase și se văd zi de zi, din acest considerent anume integrarea în Uniunea Europeană o vedem împreună și alături de ei, pas cu pas”, a precizat Margareta Lepădatu.

„Am venit la acest eveniment, pentru că mi-a plăcut foarte mult tema dezbaterilor. Vreau să vă spun că este emoționant, pentru că e prima dată când vin în R. Moldova la Chișinău, iar faptul că aici regăsești oameni asemeni ție, care vorbesc aceeași limbă și gândesc, simt la fel este un lucru extraordinar, îmi dau lacrimile, pentru că trebuie să ne găsim identitatea. Proiectele de înfrățire sunt o oportunitate de a face schimb de experiență, pentru că învățăm unii de la alții”, a menționat Maria Bocșan, consilier local în cadrul Consiliului local din orașul Hârjova, județul Constanța, România.

Evenimentul este organizat de Rețeaua Femeilor „CALM” din R. Moldova și Liga Femeilor Primari „ACoR” din România, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanțat de Guvernul Suediei.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md