Linkuri accesibilitate

Veaceslav Platon - povestea unei alte peșteri. Cu bani?


Generic -- dollars @shutterstock
Generic -- dollars @shutterstock

Un dosar politic sau nu.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost dat în căutare internațională după ce procurorii au stabilit că ar exista o legătură între acesta, frauda de la Banca de Economii și operațiuni de spălarea de bani dintr-o altă țară. Anunțul a fost făcut de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, după ce în dimineața zilei de luni procurorii au făcut o serie de percheziții la mai multe bănci, firme și locuințe din capitala Republicii Moldova. Veaceslav Platon spune însă că dosarul care i s-a intentat e unul politic și că va colabora cu organele internaționale de drept pentru a demasca adevărații vinovați de furtul miliardului. Detalii de la Nicu Gușan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Procuratura Anticorupție spune că Veaceslav Platon ar fi delapidat Banca de Economii de resurse financiare și ar fi fost implicat în scheme de spălare a banilor. Mai exact, omul de afaceri ar fi beneficiat de aproximativ 800 de milioane de lei în urma obținerii unor credite neperformante. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că Veaceslav Platon a obținut acești bani prin intermediul unui grup de companii, AI CĂROR proprietari se aflau chiar în subordinea acestuia:

„Potrivit acuzațiilor aduse cetățeanului Platon este vorba de peste 800 de milioane de lei. Este vorba despre trei credite obținute de către cinci persoane fizice. Obținerea banilor din BEM este noiembrie 2014, dar obținerea creditelor este pentru o perioadă mai mare, începând cu 2011.”

Viorel Morari spune că chiar dacă banii au fost transferați în state precum Letonia sau Marea Britanie, o bună parte din aceștia vor putea fi recuperați. În urma perchezițiilor din această dimineață, doi angajați de la Moldincombank au fost reținuți. La fel, alte două persoane din aceeaşi instituţie au fost citate şi urmează să fie localizaţi și deținătorii companiilor care au beneficiat de creditele frauduloase. De cealaltă parte, omul de afaceri Veaceslav Platon a negat învinuirile care i se aduc:

„Am fost surprins să aflu că sunt învinuit de participare la furtul miliardului, asta a fost surprinzător pentru mine. [...] Am un conflict cu domnul Plahotniuc, unul destul de dur, care continuă din februarie 2014. Plahotniuc nu are nevoie ca martorii infracțiunilor comise de el să fie în libertate, mai ales cei care au dovezi în privința participării lui atât la furtul miliardului, cât și în cadrul altor infracțiuni anterioare. Vorbesc despre deposedarea lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa de acțiuni la Banca de Economii, cazul Victoriabank, ASITO, dar și altele.”

Vlad Plahotniuc nu a reacționat deocamdată la acuzațiile aduse. Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, reprezentanții Partidului Democrat, a cărui vicepreședinte este Vlad Plahotniuc, au refuzat să se expună în numele acestuia.

În prezent, pentru că Platon se află în afara țării, procurorii au anunțat că este dat în căutare internațională pentru a fi predat autorităților moldovenești. Omul de afaceri spune însă că a făcut deja o solicitare către Interpol:

„Din fericire, sunt țări libere unde funcționează legea. Eu deja am făcut o solicitare către Interpol să nu accepte anunțarea mea în căutare internațională, spunându-le că sunt persecutat pe motive politice. Sper că Interpol va sesiza implicarea politicului în cazul meu și nu mă va da în căutare internațională. [...] Eu voi începe să colaborez cu organele internaționale de drept, instituțiile europene și americane, pentru a dezvălui detalii despre furturile și infracțiunile comise de el (n.r. Vlad Plahotniuc). Voi dezvălui și structura puterii, cum este organizată și cum funcționează. ”

Pe numele lui Veaceslav Platon a fost înaintat mandat de arest pentru 30 de zile, iar mai multe bunuri vor fi puse sub sechestru. Rise Moldova a scris că Platon controlează banca Moldindconbank, al cărei vicepreședinte a fost între anii 1994 și 2004, și despre care se crede că ar fi fost implicată în operațiuni suspecte de spălare de bani din Rusia prin Republica Moldova și Țările Baltice. Moldindconbank a emis astăzi un comunicat potrivit căruia instituția bancară „afirmă că toate operaţiunile efectuate pe parcursul activităţii sale au fost şi sunt în conformitate cu prevederile legii”, iar aceasta va furniza toate informaţiile solicitate pentru buna desfăşurare a anchetei.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG