Linkuri accesibilitate

Jim Rosapepe: „Românii aveau așteptări mult mai modeste în privința viitorului democratic al Rusiei decât americanii”


Opiniile unui fost ambasador american la București.

Fostul ambasador al Statelor Unite în România în 1997-2001, senatorul (democrat) de Maryland Jim Rosapepe, a scris în urmă cu mai bine de doi ani, în vremea frământărilor de pe Maidanul ucrainean, un comentariu în care le dădea dreptate prietenilor săi de la București care-l acuzaseră de naivitate în privința capacității Rusiei de a se comporta corect cu vecinii.

„Pentru majoritatea românilor, invadarea Georgiei de către Rusia în 2008 și acapararea Crimeii (din 2014) sunt doar părți ale aceleiași povești, începută în secolul XVIII”, scria Rosapepe în „Baltimore Sun”.

Corespondentul Europei Libere la Washington, Mike Eckel, i-a cerut într-un interviu lui Jim Rosapepe să revină asupra comentariului, aducându-l eventual „la zi” cu noile evoluții ale politicilor rusești în estul Europei.

Jim Rosapepe ne-a spus că el și alți diplomați americani au fost poate surprinși de anexarea Crimeii de către ruși, dar românii pe care i-a cunoscut ca ambasador la București n-au fost surprinși. „N-aveți decât să vă faceți speranțe, dar ar fi bine să vă așteptați la ce e mai rău” – era avertismentul pe care ambasadorul îl auzea mereu de la localnici când venea vorba de politica rusească: „(Românii) aveau așteptări mult mai modeste în privința viitorului democratic al Rusiei decât americanii”.

Ambasadorul ne-a mai spus că românii, polonezii, ungurii și alte națiuni „pro-occidentale” au avut motive îndreptățite să dorească să intre în NATO cât mai repede posibil, în anii tranziției, intuind că trebuie să profite de ceea ce Rosapepe a numit „fereastra de oportunitate” a primelor extinderi ale alianței – și au făcut o opțiune decisivă, „generațională”, în privința securității lor.

„Iar dacă vă gândiți la situația României și Moldovei, de exemplu – România a intrat (în zona de securitate), iar Moldova nu, iar efectele sunt vizibile”, a spus Jim Rosapepe.

Întrebat de „Europa liberă” dacă întrevede mâna Rusiei în ultimele evoluții politice și economice importante din R. Moldova, Jim Rosapepe a ținut să precizeze că nu urmărește situația moldoveană în detaliu, putând comenta doar în linii mari, geopolitice:

„Cred că nu este un secret pentru nimeni că Rusia are interese mari în Moldova, că dorește o orientare pro-rusească a Moldovei, nu o orientare spre UE și NATO. Cred că asta este o preocupare sinceră (a rușilor) și că Rusia face tot ce poate pentru a readuce Moldova înapoi pe orbita ei, asta este evident”.

Fostul ambasador american la București se ferește însă că speculeze pe tema vreunei contribuții rusești la criza bancară din Moldova, odată pentru că nu are informații precise, iar în al doilea rând pentru că el crede în anumite trăsături umane universale: „A fost criză bancară în România când eram ambasador acolo, am avut o criză bancară mai recentă în… Statele Unite, iar de obicei explicația unor asemenea crize este simplă, anume că peste tot există tâlhari! Românii se numără printre cei mai creativi oameni pe care-i cunosc, dar nu pot spune că ei au inventat vreo nouă formă de fraudă bancară!”

Corespondentul „Europei libere” l-a întrebat pe senatorul Jim Rosapepe cum trebuie interpretate veșnicele plângeri ale Rusiei că aducând noi membri în NATO Statele Unite și aliații occidentali ar nesocoti interesele de securitate ale Moscovei, că ar crea sfere de influență noi etc. Fostul ambasador la București ne-a răspuns că Rusia are într-adevăr o problemă cu sferele de influență, anume că ea le-a creat și vrea să și le refacă, când are sentimentul că le-a pierdut: „Ceea ce nu este adevărat este că extinderea NATO a afectat sau afectează în vreun fel Rusia. Realitatea este că NATO, printre numeroase alte succese, a reușit în general bine, chiar dacă nu perfect, să mențină pacea în Europa pentru o perioadă mai lungă decât oricare altă perioadă de pace din ultimele secole. Dacă țara mea ar face parte din NATO (spun est-europenii) aș prefera asta mult mai mult decât să am vecini imperialiști, care sunt agresivi militar și care pornesc războaie”.

Senatorul Jim Rosapepe nu este fatalist, nici în privința Rusiei. Recunoscând că s-a pripit așteptându-se ca Rusia președintelui Boris Ielțîn să devină repede o țară democratică și prosperă, el nu crede în vreun blestem care va împiedica la nesfârșit progresul Rusiei: „Rusia are potențialul să devină o țară democratică și prosperă, să se integreze cu vecinii ei europeni. Asta este absolut posibil, cum era posibil și în urmă cu 20-25 de ani. Din păcate Rusia are acum o conducere care nu dorește asta, dintr-o combinație de motive, unele sincere, altele motivate de politica internă”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG