Tânărul a început să planifice atacul după ce vizitase în urmă cu un an locul unui masacru comis în anul 2009 în Germania. Surse citate de postul german N-TV afirmau de vineri seară că este posibil ca tânărul se se fi inspirat din atacul armat comis în anul 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen (landul german Baden-Württemberg). Un adolescent de 17 ani a omorât 15 persoane după care s-a sinucis, pe 11 martie 2009.

Robert Heimberger a precizat că în calculatorul criminalului de la Munchen a fost găsit un document care arată că adolescentul german de origine iraniană era pasionat de jocuri video violente şi de atacuri armate.

Tânărul - identificat sâmbătă de presa germană ca fiind Ali David Sonboli - frecventa site-uri online ilegale şi a reuşit astfel să cumpere o replică fabricată în Slovacia a unui pistol de tip Glock 17.

„Plănuia atacul de circa un an", a declarat Heimberger.

Poliţia germană verifică dacă există legături între atacul produs vineri la Munchen şi masacrul comis exact acum cinci ani la Oslo, în Norvegia, soldat cu 77 de morţi.