în Turcia s-a încercat o tentativa de lovitură de stat militară care a făcut cel puţin 265 de morţi. Tentativa de lovitură de stat de vineri seară s-a soldat rapid cu un eşec şi preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe inamicul său numărul unu, predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite, că a pus la cale puciul, ceea ce Gulen neagă. Erdogan a cerut Washingtonului extrădarea lui, aminteşte France Presse.

Următorul articol printre cele mai citite în această săptămână este The Washington Times: „Ce s-a întâmplat în Republica Moldova merită să fie predat în universităţile din SUA; E un exemplu real cum un război financiar poate distruge o ţară”, fiind citit de peste 25 de mii de ori.

„Majoritatea americanilor nu au auzit despre Moldova şi cu atât mai puţini ar putea-o găsi pe hartă. Dar ce s-a întâmplat cu această mică fostă republică sovietică merită să fie pe prima pagină a ziarelor noastre şi predat în universităţi”, scrie publicaţia The Washington Times. Autorul articolului, L. Todd Wood, fost pilot de elicopter şi absolvent al Academiei Forţelor Aeriene din SUA, a lucrat timp de 18 ani în domeniul finanţelor, după care a început să scrie. A publicat articole în Fox Business, The Moscow Times, National Review, The New York Post etc. Potrivit autorului, Republica Moldova este un exemplu real cum un război financiar poate distruge o ţară. Adevărul şocant este că o mare parte din aceşti bani a fost injectată în Moldova din partea FMI şi a altor instituţii financiare occidentale, scrie TWT.

Unul dintre cele mai accesate articole din această săptămână a fost şi Masacru de ziua naţională a Franţei; 80 de oameni au murit după ce un camion a intrat în mulţime. Acest subiect a fost citit de peste 18 mii de internauţi. Atentatul terorist de la Nisa de joi seară, când un franco-tunisian a intrat în plin cu un camion în mulţime şi a deschis focul înainte de a fi neutralizat de poliţie, s-a soldat cu 84 de morţi şi zeci de răniţi, dintre care 18 sunt în stare de urgenţă absolută, potrivit unui nou bilanţ al guvernului.

Ştirea Platforma DA solicită ajutorul OSCE pentru a preveni FALSIFICAREA masivă a alegerilor prezidenţiale a fost citită de peste 12 mii de ori.

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr solicită Misiunii OSCE din Moldova să întreprindă măsuri pentru a preveni falsificarea alegerilor prezidenţiale din toamnă. Liderul PPDA, Andrei Năstase, împreună cu alţi reprezentanţi ai formaţiunii, au avut o întrevedere cu reprezentanţii organizaţiei internaţionale în cadrul căreia au atenţionat OSCE despre planurile guvernanţilor de a frauda scrutinul. Potrivit Platformei DA, ultimele alegeri locale şi parlamentare au scos la iveală chestiuni extrem de îngrijorătoare cu referinţă la sistemul electoral din Republica Moldova. 

Topul continuă cu subiectul Schema „jafului secolului”, aplicată din nou sau cum ajung în off-shore banii pe care îi achităm pentru energie; „Suntem gata să oferim PG probe pentru a solicita ridicarea imunităţii lui Candu”, care a fost citit de peste 19 mii de internauţi.

Schema prin care au fost fraudate cele trei bănci din Republica Moldova este aplicată din nou! Milioane de dolari pe care îi achită consumatorii de energie electrică sunt delapidaţi prin intermediul prin Victoriabank şi firma intermediară de la Tiraspol, Energokapital. În consecinţă, suma pierderilor înregistrate de Moldovagaz în 2015 a ajuns la 258 de milioane de dolari, întrucât separatiştii nu achită pentru gazul utilizat la producerea energiei electrice. Volumul pierderilor a fost calculat de experţii economici Sergiu Tofilat şi Victor Parlicov care au făcut astăzi un apel către autorităţi să investigheze această schemă care pune în pericol securitatea Moldovei.

Cu peste 20 de mii de vizualizări, următoarea în top este Scrisoare către EUROPOL: Martorii care pot face lumină pe marginea fraudei bancare din RM sunt în PERICOL; E nevoie urgentă de implicarea Agenţiei UE de aplicare a legii // DOC.

Martorii care pot face lumină, pot elucida şi lansa piste de investigaţie pe marginea fraudei bancare sunt supuşi intimidării şi influenţaţi de către persoanele care au participat la jaful care a falimentat cele trei bănci. Luând în considerare că atât Republica Moldova, cât şi Uniunea Europeană se confruntă cu o grupare criminală transfrontalieră pe motiv că mijloacele băneşti obţinute ilegal au fost transferate şi spălate prin intermediul băncilor din statele UE, este nevoie de implicarea urgentă a Europol. Este declaraţia lui Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, care într-o scrisoare adresată Europol, misiunilor diplomatice de la Chişinău, societăţii civile şi mass-media, solicită implicarea agenţiei de combatere a criminalităţii la nivel european.

Un alt articol de top este Declaraţia tranşantă a lui Mihail Gofman de la Washington: Principalul beneficiar al jafului din sistemul bancar este Plahotniuc; Sunt ameninţat, iar familia mea a rămas captivă în Moldova, care a acumulat aproape 50 de mii de vizualizări.

Principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova este oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PD. O spune tranşant fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Declaraţiile au fost făcute la Washington, acolo unde Mihail Gofman descrie schema fraudei de proporţii în cadrul unei conferinţe de presă. Mihail Gofman a confirmat faptul că Serghei Iaralov, controversat om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, a fost coordonatorul jafului. Fostul angajat al CNA a adăugat că „jaful secolului” trebuie să devină ţinta unei anchete internaţionale.

Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea Camera Lorzilor din Marea Britanie l-a luat în vizor pe Plahotniuc; Întâlnirile oligarhului şi jaful din sectorul bancar, discutate în Parlamentul britanic. Acest subiect a fost accesat de peste 24 mii de ori.

Lord Astor de Hever, parlamentar subsecretar de stat în Ministerul britanic al Apărării, a înregistrat mai multe chestiuni pentru a fi discutate de Camera Lorzilor. Acestea se referă la corupţia din Republica Moldova, deturnarea fondurilor din sistemul bancar, iar una dintre ele se referă la prim-vicepreşedintele PD. Mai exact, Lord Astor de Hever solicită informaţii referitor la întâlnirile oficialilor britanici cu oligarhul Plahotniuc. „De solicitat Guvernului informaţii de câte ori oficialii s-au întâlnit cu vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova din mai 2010 până în prezent”, este una dintre solicitările înregistrate de parlamentarul britanic. O altă întrebare se referă la planurile Guvernului de a încuraja Fondul Monetar Internaţional „să investigheze pierderea fondurilor din sistemul bancar al Republicii Moldova”. Totodată, Lord Astor de Hever solicită informaţii cu privire la evaluările făcute referitor la progresele democratice în Moldova şi referitor la programele care să ajute Guvernul RM să abordeze toate formele de corupţie.