Traian Băsescu nu e sigur că va depune jurământul pentru cetățenia moldovenească

Traian Băsescu spune că se gândeşte dacă va depune sau nu jurământul pentru a deveni oficial cetăţean al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. El are la dispoziţie 6 luni pentru a îndeplini această procedură.

“Nu sunt încă cetățean moldovean S-a emis decretul, dar încă nu m-am dus la ambasadă să depun jurământul”, a spus Traian Băsescu.

„A fost mai mult o dorință, o simbolistică, dacă vreți, ca eu, ca fost președinte, să am cetățenie pe întreg teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”, a explicat el.

Întrebat dacă este posibil să nu meargă să depună jurământul, Traian Băsescu a răspuns: „Să vedem”.

Moldova.ORG reaminteşte că în luna iunie fostul președinte al României, Traian Băsescu, și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova. Aceasta după ce președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret în acest sens.

Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au solicitat cetăţenia Republicii Moldova şi au depus la 8 martie o cerere în acest sens la preşedinţia de la Chişinău.

Băsescu a declarat încă în iulie 2013, după o vizită în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldovenească în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis „categoric” să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară.

„Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă”, a spus ex-preşedintele Băsescu.

În aprilie 2015, Traian Băsescu şi-a reiterat dorinţa de a deveni cetăţean al Republicii Moldova, doar că atunci situaţia politică din Moldova nu era favorabilă unui astfel de demers. Atunci, preşedintele Nicolae Timofti a spus că nu va fi o problemă acordarea cetăţeniei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.