În acest număr al răniţilor sunt incluse şi persoanele care au avut de suferit când panica s-a instalat în centrul oraşului după atacul de la centrul comercial Olympia, a declarat un purtător de cuvânt.

Tânărul germano-iranian care a comis atacul era un cititor avid de cărţi şi articole privind crimele în masă, inclusiv despre atacurile din Norvegia, care au fost comise cu exact cinci ani în urmă, a informat poliţia.

Majoritatea celor nouă persoane care şi-au pierdut viaţa în atacul de vineri erau adolescenţi din familii de imigranţi turce şi kosovare.

Potrivit relatărilor martorilor şi unei înregistrări realizate cu un smartphone în timpul atacului, autorul ar fi nutrit resentimente faţă de străini, deşi era la rândul său fiul născut în Germania al unor solicitanţi de azil iranieni.

Poliţia relatează că atacatorul, înarmat cu un pistol semiautomat dobândit ilegal, a încercat să atragă persoane la un McDonald's promiţând pe Facebook mese gratuite.

Anchetatorii încearcă încă să stabilească motivaţia atacatorului, dar procurorii şi ministrul de interne Thomas de Maiziere au spus că adolescentul a fost tratat pentru depresie şi că este posibil să fi fost intimidat de alţi tineri.

Căutarea la domiciliul atacatorului a dus la găsirea unor cărţi precum o traducere în germană a cărţii „Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters" (De ce ucid copiii? Cum funcţionează minţile autorilor atacurilor din şcoli" — n.r.), scrisă de psihologul american Peter Langman.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat sâmbătă, după o reuniune a Consiliului de securitate naţională, tristeţea profundă pentru cele petrecute.