Cât de adevărate sunt miturile despre apă; Câtă trebuie să bei pentru a fi sănătos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apa te ajută să slăbeşti. Apa detoxifică organismul. Apa menţine pielea hidratată. În teorie, toate aceste afirmaţii sunt adevărate. În practică, însă, sunt parţial false. Află de ce.

„Pentru sănătatea dumneavoastră beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi”. E, deja, o afirmație înrădăcinată adânc în creierul nostru. Un fel de axiomă ce nu mai are nevoie de nicio demonstrație ca să o credem pe cuvânt.

Citeşte şi: (STUDIU) Ce se întâmplă dacă bei apă pe stomacul gol

Așa că milioane de oameni își numără zilnic paharele sau sticlele de apă consumate, pentru a fi siguri că și-au îndeplinit obiectivul sănătos de a bea fix doi litri de lichide pe zi. Nu încercăm să demonstrăm că apa nu e sănătoasă, ci doar să ridicăm semnul de întrebare. Câtă apă e sănătos să bei și cât de mult contează în hidratare, detoxifiere și slăbit?

Mitul celor 2 litri de apă
Nu știm dacă ți-ai numărat până acum paharele, dar nici nu te sfătuim să o faci. Ar trebui să ajungi la 8 pahare de apă pe zi ca să te încadrezi în axioma apei atât de bine știută. Sunt zeci de ani de când primim același sfat, dar puțină lume știe de unde a pornit acesta recomandare.

Se pare că peste ocean, Consiliul Național de Cercetare și Comisia de Nutriție din Statele Unite au dat aceste sfaturi în 1945, spunând că este recomandat să se consume 1 mililitru de apă pentru fiecare calorie din mâncare, iar calculele au dus la suma de 1.5 litri pe zi. Din păcate, următoarea propoziție din recomandare a fost complet uitată, pentru că explică faptul că cea mai mare parte din această cantitate se găsește în hrana pe care o consumăm zilnic. De pildă, castraveții au un conținut de 92% apă, pepenele roșu -96%, iar merele – 85%. Atunci de ce ar fi nevoie de atât de multă apă?

Citeşte şi: Ce să bei când te simţi rău; Există câte o băutură pentru fiecare problemă

Recent, medicii britanici au ajuns la concluzia că nu e nevoie să ne forțăm organismul să înghită atât de multă apă. Motivul este extrem de simplu. Corpul nostru este un organism foarte fin care știe să își regleze singur cantitatea de lichide de care are nevoie. Mecanismul pe care îl folosește se numește „sete”, care se aprinde ca un bec roșu atunci când avem nevoie de apă și ne dictează și câtă apă trebuie să bem. Totul depinde cât de activi suntem, ce fel de mâncare consumăm și dacă suferim de unele boli.

Apa detoxifiază organismul?
Ce-i drept, indiferent câtă apă bei într-o zi, tot e mai sănătos decât o sticlă cu suc acidulat. Dar e cale lungă până la idea că 2 litri de apă pe zi elimină toxinele. De fapt, rinichii sunt cei care ajută organismul să elimine toxinele prin urină și nu există o dovadă clară și demonstrată științific care să arate că o cantitate mai mare de apă îi va face să funcționeze mai bine sau mai repede. Dimpotrivă, unii medici spun că prea multă apă reduce puterea rinichilor de a funcționa ca un filtru.

Bea mai multă apă dacă vrei o piele frumoasă
Noi spunem: bea atâta apă cât ai nevoie dacă vrei să te simți bine în pielea ta. Corpul nostru este făcut deja din 60% apă. Adică, o persoană care cântărește 90 de kg are deja aproape 55 de kg de apă. Astfel, un pahar în plus sau în minus pe zi nu poate să aibă un efect atât de mare. Totuși, un studiu făcut în 2007 susține că o jumătate de litru de apă adăugat la dieta zilnică poate ajuta circulația sângelui în zona pielii.

Citeşte şi: (VIDEO) Mahmureala, vindecată ştiinţific; Paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a scăpa de ea

Apa te ajută să slăbești
Câte fete ai văzut sorbind cu un pai apa plată cu lămâie și ți-au spus că apa e bună la dietă? Noi le spunem că apa e mai bună decât sucul, alcoolul sau cafeaua, dar nu le va subția talia, dacă restul dietei rămâne neschimbată. Mai corect ar fi să spunem că apa e un truc în diete, pentru că are zero calorii și îți ține gura ocupată atunci când ai fii tentat să ciugulești între mese.

Când ai nevoie de mai multă apă?
Desigur, există și excepții de la regulă. Sunt unele cazuri în care e nevoie de un aport mai mare de lichide în corp. De exemplu, pentru tratamentul sau prevenirea apariției pietrelor la rinichi sau pentru cei care urmează să facă efort sporit sau să stea la temperaturi extreme, când ar putea apărea deshidratarea.

Totuși, sunt mulți cei care beau apă peste necesarul zilnic, forțându-se să respecte o regulă despre care au auzit că este bună și trebuie respectată, fără să se gândească la faptul că ar putea avea și efecte adverse, cum ar fi intoxicația cu apă, ce apare atunci când rinichii nu pot elimina apa în exces prin urină, iar sărurile din sânge sunt diluate.

Citeşte şi: (STUDIU) Băutura care îţi provoacă cea mai severă mahmureală


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...