Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Semnarea acordurilor cu BERD şi BEI pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare

   3036

Primăria municipiului Chişinău a semnat astăzi acordurile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), pentru finanţarea proiectului de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare din oraş.

Acesta reprezintă cel mai amplu proiect investiţional care va fi realizat în municipiul Chişinău, în valoare totală de 62 milioane Euro, dintre care 48 milioane Euro, sunt credite oferite de către BERD şi BEI, în părţi egale, iar 13,8 milioane Euro este un grant oferit de Uniunea Europeană pentru realizarea proiectului, consultanţă şi asistenţă tehnică.

Acordurile de finanţare au fost semnate între preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, preşedintele BEI, Werner Hoyer, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă şi directorul general S.A. „Apă-Canal Chişinău", Constantin Becciev.

Cu această ocazie, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că împrumutul nu va constitui o povară pentru bugetul municipiului Chișinău şi S.A. „Apă-Canal Chișinău", respectiv, nici pentru consumatorii finali, pentru că suportul oferit în calitate de grant de către Uniunea Europeană acoperă în totalitate dobânzile împrumutului.

Proiectul de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare presupune, la prima etapă, reabilitarea a 190 de km de apeduct, pe porţiunile cu uzură avansată. La cea de-a doua etapă, sunt prevăzute lucrări pentru modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate din Chişinău, reabilitarea a 15 km de colectoare de canalizare, a rezervoarelor de apă potabilă de la Staţia de tratare a apei, precum şi construcţia şi reabilitarea a circa 50 fântâni arteziene, ce vor fi utilizate în cazul unor situaţii excepţionale pe râul Nistru. De asemenea, va fi construită prima uzină de producere a hipocloritului de sodiu din Republica Moldova, substanţă utilizată la tratarea apei potabile.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău