Sfaturi pentru a putea dormi vara fără aer condiționat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 20% din populația globului suferă de tulburări ale somnului în perioada de vară, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În vreme de caniculă, mortalitatea în rândul persoanelor cu vârste de peste 75 de ani crește cu 20,1 la sută cu fiecare grad care depășește maxima diurnă de 36 de grade Celsius.

Când temperaturile sunt sufocante noaptea, cearceaful se lipește de corp, pijamaua devine reavănă, iar aerul lipsește. Căldura ne împiedică să dormim. Prima reacție: să dăm drumul la aer condiționat, dacă avem instalație de climatizare. Însă de multe ori consumul de curent ne face să ne răzgândim și să oprim până la urmă aparatul.

Este oare posibil să dormim vara fără aer condiționat? Potrivit tradiției, da. În Egiptul antic oamenii stropeau lenjeria de pat pentru a dormi mai bine și a combate valul de căldură. Există însă și câteva trucuri mai moderne. Cearceafurile din bumbac se pot pune într-o pungă de plastic și lăsate câteva minute la frigider sau în congelator. Nu se vor menține reci toată noaptea, dar ne vor ajuta să adormim. Ori se poate umple termoforul (recipient plat din cauciuc care iarna se umple cu apă caldă) cu apă rece pentru a răci de data aceasta patul, relatează ziarul spaniol El Pais..

Ventilatorul se poate plasa în dreptul geamului pentru a nu lăsa aerul cald să intre în cameră. Sau în dreptul paletelor se plasează un bol cu gheață sau cu apă foarte rece pentru ca jetul de aer să fie mai proaspăt. Un cearceaf umed plasat în fața geamului ar putea fi de asemenea de ajutor

Importantă este și pijamaua, care trebuie să fie cât mai lejeră. Persoanele care preferă să doarmă dezbrăcate o pot face. Este o chestiune de obișnuință. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, 57% din persoanele care dorm goale sunt mai fericite în relațiile de cuplu.

Se pot aplica comprese cu apă nu foarte rece în zonele mai sensibile precum gâtul, coatele, călcâiele sau în spatele genunchilor. Când este cald cel mai bine este să dormi singur în pat. Dacă se doarme alături de cineva căldura corporală crește, iar lenjeria de pat devine insuportabilă, potrivit site-ului dormir.org.es, dedicat tulburărilor de somn.

Un duș cu apă călduță înainte de culcare va reduce temperatura corporală. Sunt mulți cei care susțin că un duș cu apă rece produce o senzație rapidă de bine. Este însă vorba de o senzație de moment, având în vedere că organismul consumă energie, iar în final vom simți mai rău căldura din cameră. Picioarele trebuie să fie menținute reci, deoarece căldura intră prin extremități. Trebuie bine spălate înainte de culcare și ținute descoperite în timpul somnului.

O cină ușoară, cu salată, este de asemenea de ajutor. Trebuie evitate cu orice preț mesele copioase înainte de culcare, care obligă corpul să producă un surplus de căldură pentru a putea fi digerate. O mâncare de legume, un iaurt sau o salată sunt perfecte pentru serile de vară. Și mai ales, amintește OMS, beți multă apă. Corpul are nevoie de apă pentru a evacua căldura.

Stingeți complet luminile și aparatele electrocasnice. Nu trebuie lăsate în stand by: consumă curent și emană căldură. Înlocuiți becurile incandescente cu cele fluorescente compacte: produc aceeași lumină dar folosesc a cincea parte din energie și emană mai puțină căldură.

Dacă puteți, dormiți în aer liber, puteți instala un pat pliant pe balcon, sau un hamac. Dormiți în apropierea unui lac sau a unei ape curgătoare și transformați o noapte caniculară într-o aventură, recomandă El Pais.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...