Cel puţin asta afirmă liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Astfel, Usatîi a confirmat informaţia făcută public anterior de Andrei Năstase, potrivit căreia Plahotniuc deţine şi cetăţenia rusească.

„Când şi-a făcut paşaport rusesc, Plahotniuc a depus actele precum că ar locui în Transnistria, adăugând că nu are paşaport moldovenesc, iar pentru a călători în străinătate are nevoie de paşaport rusesc. În anchetă când a trebuit să spună cu ce se ocupă, acesta a scris că e lemnar. Ancheta a îndeplinit-o cu mâna lui”, a declarat Usatîi în cadrul unei emisiuni TV.

După ce în anul 2011 s-a descoperit că Plahotniuc are dublă identitate, Vlad Ulinici fiind numele politicianului pentru cetăţenia română, ulterior a apărut dovada că oligarhul are şi a treia cetăţenie, cea rusă. 

Copia paşaportului rusesc care îi aparţine lui Plahotniuc a fost publicată de liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Actul de identitate a fost eliberat pe numele Plahotniuc Vladimir Gheorghievici, născut pe 1 ianuarie 1966, în RSS Moldovenească.

Atunci când presa a scris despre faptul că Vladimir Plahotniuc ar deţine cetăţenia Federaţiei Ruse, membrii PD, finul oligarhului, Andrian Candu, şi naşa lui, Raisa Apolschii, se arătau surprinşi de această informaţie. În 2011 şi 2013, întrebat dacă mai are şi alte cetăţenii, Plahotniuc nu a pomenit nimic de cea rusă.

Precizăm că autorităţile din România au deschis o anchetă penală pe numele lui Vlad Plahotniuc, pentru utilizarea unei identităţi false. Asta după ce între noiembrie 2009 şi mai 2011, acesta a utilizat în Moldova numele său real, iar peste Prut s-a folosit de numele Vlad Ulinici şi Vladimir Ulinici.

Iniţial el a încercat să ascundă că are şi alte cetăţenii decât cea a Republicii Moldova, fiind nevoit să recunoască adevărul în urma investigaţiilor din presă. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu au întreprins nici o acţiune de sancţionare a afaceristului.