Parlamentul a extins termenul de lichidare a băncilor de la trei la cinci ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a votat în lectură finală extinderea termenului procesului de lichidare a băncilor de la 3 ani până la 5 ani.

Inițiativa a venit din partea Băncii Naționale anul trecut, având în vedere imposibilitatea lichidatorilor băncilor de a finaliza procesul de lichidare a băncilor în termenul prevăzut la moment.

„Lichidatorii se confruntă cu diverse probleme ce ţin de evaluarea şi comercializare activelor, soluţionarea litigiilor în instanţele de judecată, executarea titlurilor executorii, derularea procedurii de insolvabilitate”, se spune în nota informativă a proiectului.

Potrivit proiectului, „lichidatorii băncilor vor dispune de timp suplimentar să întreprindă acţiunile necesare în vederea finalizării acţiunilor în instanţele de judecată cu privire la încasarea datoriilor şi urmărirea bunurilor gajate, remiterea titlurilor executorii executorilor judecătoreşti pentru încasare din contul debitorilor, comercializarea activelor la preţuri rezonabile, ceea ce va conduce la acumularea mijloacelor băneşti necesare pentru onorarea creanţelor creditorilor”.

Astfel, la începutul acestui an în proces de lichidare se aflau 11 bănci: Bancosind, BIID MB, Basarabia, Guineea, Întreprinzbancă, Oguzbank, Investprivatbank, Universalbank, dar şi cele trei bănci aduse la faliment în urma „jafului secolului” – Banca de Economii, Banca Socială, Unibank.

Potrivit datelor prezentate de lichidatori, băncile aflate în proces de lichidare au datorii semnificative faţă de persoane fizice şi juridice, alte bănci şi instituţii de stat. La situaţia din decembrie 2015, depozitele persoanelor fizice constituiau peste 585 de milioane de lei, iar cele ale persoanelor juridice – peste 800 de milioane de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...