Neînțelegeri în cadrul CUC: Reprezentanţii Tiraspolului sfidează din nou angajamentele asumate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Componenta transnistreană din cadrul Comisiei Unificate de Сontrol (CUC) interpretează distorsionat informațiile despre activitățile desfășurate în cadrul Comisiei, spun autoritățile de la Chișinău.

În cadrul şedinţei CUC din 21 iulie curent, la solicitarea reprezentanţilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse, au fost efectuată rotaţia a 10 observatori militari ucraineni şi a unui reprezentant din partea Federaţiei Ruse. Totodată, a fost audiat şi aprobat un raport cu privire la situaţia din Zona de Securitate.

Delegaţia Republicii Moldova a reiterat necesitatea continuării discuţiilor și luării unei decizii finale pe marginea subiectului legat de asigurarea liberei circulaţii a persoanelor prin Zona de Securitate, ținând cont de viziunile anterior formulate în acest sens de către componentele Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE.

„Reieșind din faptul că structurile de forţă transnistrene restricționează în mod constant regimul liberei circulații, precum și aplică măsuri discriminatorii, prin care se subminează rolul mecanismului de pacificare și se blochează activitatea contingentelor militare, problemele în cauză necesită o soluționare prioritară și necondiționată”, spun reprezentanții CUC.

Autoritățile de la Chișinău anunță că eforturile delegaţiei Republicii Moldova de a aduce discuţiile în albia prevederilor Regulamentului de activitate a Comisiei Unificate de Control şi în platforma unui dialog constructiv au eşuat, în contextul „manifestării nedorinței vădite a reprezentanţilor Tiraspolului de a aborda tematica menționată și de a identifica soluții favorabile intereselor locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

„Componenta transnistreană s-a dezis categoric de angajamentele asumate şi a neglijat poziţia comună a delegaţiilor Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, a reprezentanţilor Ucrainei şi a Misiunii OSCE, urmărind scopul de a se eschiva de la discuţii şi de a sabota luarea unei decizii pe subiectul liberei circulații”, mai spun reprezentanții CUC.

De menționat, CUC anunță că reprezentanții Tiraspolului, în mod premeditat, continuă practica inducerii în eroare a mass-mediei, cu distorsionarea informaţiilor despre activitățile desfășurate în CUC și evocarea unor subiecte ce nu au fost discutate în cadrul şedinţelor acesteia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...