Antonio Guterres, favorit în cursa pentru funcţia de secretar general ONU. Iată poziţia Nataliei Gherman

Fostul premier portughez Antonio Guterres a obținut cel mai bun rezultat în prima rundă de vot pentru desemnarea viitorului secretar general al ONU, el fiind urmat la mică distanță de fostul președinte sloven Danilo Turk.

Reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Gherman, se numără printre candidații plasaţi în partea de jos a clasamentului, obținând mai puține voturi.Totuşi, această etapă este doar prima dintr-un proces foarte complex. Alegerea finală va aparține Adunării Generale a ONU.

Potrivit AFP, în cadrul unui scrutin secret și informal desfășurat joi 15 ambasadori au evaluat candidații prin mențiunile pe buletinele de vot „încurajez”, „descurajez” sau „fără opinie”.

Conform unor surse diplomatice, fostul premier socialist portughez, Antonio Guterres, care până la sfârșitul anului trecut a condus Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a obținut 12 “încurajări”, fiind urmat cu 11 “încurajări” de fostul președinte sloven Danilo Turk, care a mai lucrat în cadrul ONU ca secretar general adjunct pentru afaceri politice.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, fost ministru de Externe al Serbiei, Vuk Jeremic, și fostul ministru macedonean de externe, Srdjan Kerim au obținut a câte 9 încurajări fiecare.

Fostul prim-ministru din Noua Zeelandă, Helen Clark, care s-a considerat că ar avea cele mai mari șanse să câștige alegerile, a obținut opt voturi. Ministrul argentinian de Externe, Susana Malcorra, și omologul său slovac, Miroslav Lajcak, urmează în prioritatea voturilor.

La coada clasamentului celor 15 ambasadori se află reprezentanții din Muntenegrui (Igor Lukšić), Republica Moldova (Natalia Gherman) și Costa Rica (Christiana Figueres).

Va trebui de avut în vedere și dreptul de veto pe care-l au cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (SUA, Rusia, Franța, Marea Britanie și China), ce le permite să excludă orice candidat, indiferent cât de bine apreciat ar fi.

Dintre cei 12 candidați, 8 provin din Europa de Est, printre ei numărându-se și candidata Bulgariei, Irina Bokova, în prezent directoare generală a UNESCO.

Postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotație regiunilor lumii. Întrucât până în prezent niciunul dintre cei care au deținut acest post nu au provenit din Europa de Est, această regiune ar trebui în mod normal să aibă acum prima șansă de a-l ocupa.

Pe de altă parte, numeroase voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi o premieră în istoria organizației.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.