Trei oameni de afaceri, reținuți pentru prejudiciarea bugetului cu 3 milioane lei

Trei bărbaţi cu vârstele cuprinse între 27 şi 47 ani din Chişinău şi Dubăsari, directori a trei firme specializate în comercializarea materialelor pentru construcţii, una cu sediul în Transnistria, au fost reţinuţi şi documentaţi penal. Aceștia sunt bănuiţi de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari. Potrivit primelor informaţii bărbații ar fi prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 3 000 000 lei, utilizând o schemă frauduloasă pe parcursul anilor 2015-2016 de transport a cărămizii şi altor materiale pentru construcţii din regiunea transnistreană.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală şi de investigaţii, poliţiştii și procurorii au constatat că aceştia asigurau transportarea frauduloasă a cărămizii din regiunea Tiraspol, în lipsa actelor necesare de provenienţă, cu scopul de a se eschiva de la efectuarea plăţilor impozitelor către stat.

În urma percheziţiilor, procurorii şi poliţiştii au depistat acte de evidenţă contabilă care demonstrează ilegalităţile admise de către factorii de decizie, tehnică de calcul cu informaţii dubioase, ştampile, registre de evidenţă şi ciorne, precum şi mijloace financiare încasate în numerar. În acest context toţi trei bănuiţi au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău şi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 60 000 lei la 100 000 lei sau închisoare de până la 6 ani.

Este de menţionat că în cadrul acţiunilor de umrărire penală, contabilii şefi ai întreprinderilor şi-au recunoscut vinovăția şi sunt cercetaţi penal în stare de libertate. Cazul este investigat de Poliţia şi Procuratura sectorului Ciocana.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.