Conform documentului, vor fi susţinuţi întreprinzătorii care promovează şi dezvoltă agricultura ecologică, precum şi cei care oferă servicii de consultanţă şi formare pentru producătorii agricoli.

Totodată, tinerii fermierii vor beneficia suplimentar de încă 15% din valoarea subvenţiei calculate.

Agricultorii vor fi susţinuţi să înfiinţeze livezi noi, vii, dar şi plantaţii de culturi oleaginoase. În acelaşi timp, pentru instalarea echipamentului de protecţie împotriva îngheţurilor, întreprinzătorii vor beneficia de subvenţii în sumă de circa 50 de mii de lei/ha, iar pentru protecţia împotriva grindinei, de până la 100 de mii de lei/ha.

Direcţia de subvenţionare au fost identificate în dependenţă de priorităţile politicilor promovate de stat, dar şi pentru a spori competitivitatea ramurilor agroalimentare, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi dezvoltarea infrastructurii întreprinderilor agricole. 

Instrumentul ENPARD a fost lansat de către Comisia Europeană, în martie 2011, şi este o iniţiativă nouă de sprijin din partea partenerilor europeni pentru implementarea reformelor în sectorul agricol şi rural, deoarece implementarea cerinţelor Uniunii Europene atrage costuri înalte pentru sectorul agricol, în ceea ce ţine de cerinţe şi standarde de calitate, siguranţă, etc.