Linkuri accesibilitate

Theresa May caută să „vândă" Brexit în Germania și Franța


Cancelara Angela Merkel și premierul britanic Theresa May la ceremonia de primire de la Berlin
Cancelara Angela Merkel și premierul britanic Theresa May la ceremonia de primire de la Berlin

Marea Britanie nu își va exercita anul viitor președinția rotativă a UE.

Marea Britanie nu își va exercita anul viitor președinția rotativă a UE, care i-ar fi revenit în a doua jumătate a anului.

Anunțul a fost făcut astăzi de șefa guvernului britanic Theresa May, înainte de vizita sa de două zile la Berlin și Paris. Theresa May a ales să viziteze cele două mari capitale pentru a-și explica planurile în legătură cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa-numita procedură Brexit.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct


Sînt primele vizite în străinătate ale Theresei May in calitatea sa de șefă a guvernului.

La Berlin ea a fost primită cu onoruri militare, iar în această seară Angela Merkel îi va cere detalii despre când intenționează să declanșeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Joi, Theresa May se va afla la Paris, pentru discuții cu președintele François Hollande.

Theresa May a anunțat deja că nu dorește să se grăbească cu negocierile de despărțire de UE. Articolul 50 stabilește durata procesului la maximum doi ani după cererea oficială de ieșire din UE.

Liderii celorlalte 27 de state din UE au anunțat deja că nu vor începe nici un fel de negocieri formale cu Marea Britanie înainte de declanșarea articolului 50, așa că situația actuală de incertitudine ar putea să dureze încă multă vreme.

Este limpede că acele negocieri vor fi dominate de voința principalelor două state din UE, Germania și Franța. Guvernele vor determina direcția negocierilor, nu instituțiile europene. Nu Comisia Europeană, așadar, ci Berlinul și Parisul, iar Theresa May este foarte conștientă de acest lucru.

Ca ministru de interne, Theresa May a avut ca prioritate reducerea imigrației, iar acum e pusă în situația de a accepta libera circulație impusă de Uniunea Europeană pentru a-și putea menține accesul la piețele europene.

Angela Merkel a anunțat deja foarte ferm că Londra nu va putea să beneficieze de o legislație europeană “a la carte”.

François Hollande, la rândul lui, care e pus sub mare presiune acasă în urma atentatului de la Nisa, va fi de asemenea foarte ferm în a cere Londrei să respecte întru totul legislația UE, cu atât mai mult cu cât în Franța din ce în ce mai popularul Front National al lui Marine Le Pen cere vehement un „Frexit”, un referendum pentru ieșirea Franței din UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG