JO 2016: Putin nu admite ca Rusia să nu participe la Olimpiadă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kremlinul a respins varianta unui boicot al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, în ciuda amenințării cu excluderea Rusiei de la competiția din Brazilia, în urma acuzațiilor referitoare la sistemul de „dopaj de stat”, cuprinse în raportul McLaren.

„Nu, această opțiune nu figurează pe ordinea de zi”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de presa rusă.

Acesta a reamintit că președintele Rusiei, Vladimir Putin a subliniat în mai multe rânduri că boicotul este o măsură „absolut eronată, care a fost luată din păcate de-a lungul istoriei”, făcând aluziile la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) și Los Angeles (1984), informează agenția EFE.

„Generalizarea este absolut inacceptabilă și injustă, sportul rus este curat și competitiv. Dacă un sportiv a apelat la dopaj, atunci toate acuzațiile trebuie să se îndrepte împotriva acestuia, însă într-o manieră individuală”, a adăugat oficialul rus.

Președintele Vladimir Putin a lansat recent un avertisment în legătură cu riscul întoarcerii la epoca boicoturilor. „Mișcarea olimpică joacă un mare rol unificator pentru umanitate, însă se află acum în pragul divizării”, a precizat liderul de la Kremlin.

În urma publicării raportului McLaren, autoritățile de la Moscova au denunțat „o recidivă periculoasă a ingerinței politicului în sport”, după apelurile mai multor țări de excludere a sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice 2016, programate între 5 și 21 august la Rio de Janeiro.

„Evenimentele recente, atmosfera neliniștitoare care planează asupra sportului internațional și a mișcării olimpice ne reamintește, fără să vrem, de începutul anilor ’80”, conform unui comunicat al Kremlinului, dat publicității luni, în care se face referire boicotarea de către statele occidentale a JO de la Moscova, din 1980, ca urmare a invadării Afganistanului de către trupele sovietice. Țările din blocul socialist, cu excepția României, au boicotat apoi la rândul lor Olimpiada de la Los Angeles, din 1984.

„Mișcarea olimpică, cea care joacă un rol unificator colosal pentru umanitate, poate să se regăsească din nou la un pas de sciziune”, consideră Kremlinul, care denunță „tentativele de extindere a sancțiunilor pentru dopaj” și asupra sportivilor curați.

„În cursul ultimelor șase luni, toți sportivii ruși s-au supus testelor antidoping la recomandarea AMA și, sub controlul agenției britanice antidoping, în laboratoare din străinătate”, reamintește Kremlinul.

În raportul său de anchetă, comandat de AMA, juristul canadian Richard McLaren, acuză laboratoarele antidoping din Moscova și Soci că au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui „sistem de dopaj de stat securizat”, „condus, controlat și supervizat” de Ministerul rus al Sporturilor, „cu ajutorul activ al FSB, serviciile secrete ruse”.

Comitetul Internațional Olimpic urmează să ia pe 24 iulie o decizie definitivă în privința participării Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a anunțat miercuri Aleksandr Jukov, președintele Comitetului Olimpic Rus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...