Socialiştii au contestat la CC articole separate din Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputații și consilierii municipali din PSRM au depun o sesizare la Curtea Constituțională privind contestarea unor articole separate a Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău.

Potrivit consilierului socialist Ion Ceban, la CC au fost contestate mai multe articole, dar spune acesta, ar fi bine în continuare să fie anulată în totalitate.

„Sunt foarte multe articole care au fost contestate. De fapt, noi am depus un supliment la acea contestare care a fost pe concept. În orișicare caz, solicităm ca legea să fie anulată integral pentru că este în contradicție cu foarte multe norme internaționale, dar și a legislației locale. Ca să vă dau un exemplu, iarăși ține de competențiile consiliului. Spre exemplu, dacă vrem să-l demitem pe domnul Gamrețchi care-i coleg de clasă cu domnul Chirtoacă, trebuie să ne ducem să luăm aviz de la el. Nu cred că este normal acest lucru. Dacă am vrea să instituim un moratoriu pe o construcție dubioasă, atunci trebuie să mergem la Direcția Arhitectură și să luăm un aviz de la ei. Ei au eliberat autorizație de construcție și certificat de urbanism, dar ca să punem o restricție – trebuie să solicităm de la ei aceasta”, a spus Ceban.

„Noi am fi vrut ca puterea legislativă să fie putere legislativă. Este mandatată de către oameni, iar executivul să-și exercite funcțiile conform atribuțiilor de care le are. Or, în momentul în care am început de a deconspira scheme, a încerca să punem restricții pe unele activități ilegale pe care le considerăm în Consiliul Municipal, s-a venit cu acest proiect de lege. Deci, noi vrem ca să fie anulat legea integral, dar rămâne la discreția Curții. Le-am dat și pe fiecare articol în parte: competențele Consiliului, competențele primarului, activitatea primăriei, activitatea deci a Consiliului nemijlocit”, a mai spus Ceban.

În prezent, legea încă nu a fost primulgată și publicată în monitorul oficial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...