Linkuri accesibilitate

„Portugalia, țara dorului răsare”


...o expoziție de fotografii a fostului ambasador al Moldovei la Lisabona, Valeriu Turea.

Valeriu Turea a fost ambasadorul Moldovei în Portugalia și de la întoarcerea acasă, anul trecut, își prezintă periodic amintirile fotografice din acea țară. Corespondenta noastră Tamara Grejdeanu a profitat de ocazia unei noi expoziții deschisă astăzi în capitală de dl. Turea sub genericul „Portugalia, țara dorului răsare”, pentru a-l întreba despre munca lui într-o calitate mai nouă, aceea de șef al biroului pentru relații cu diaspora de la guvern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct


Un chip al Portugaliei în 40 de fotografii, astfel poate fi definită seria semnată de fostul ambasador, Valeriu Turea, care și-a propus să surprindă prin vizorul aparatului arhitectura, locurile pitorești și oamenii acestei țări. S-au strecurat în imagini și câțiva cetățeni moldoveni, ale căror emoții i s-au părut unice, deci musai de imortalizat. Într-o poză este surprinsă întâlnirea compozitorului Eugen Doga cu oceanul. Emoțiile pe care le generează situația sunt lesne de citit și de tălmăcit.

Valeriu Turea
Valeriu Turea

Valeriu Turea spune cu mândrie că Moldova este legată de Portugalia printr-o mulțime de istorii personale zidite, ca niște cuiburi de rândunici, de cetățenii moldoveni stabiliți acolo, temporar sau definitiv. Majoritatea s-au integrat cu ușurință în Portugalia și asta e adeverința colectivă de cea mai mare valoare.

„Pentru moldoveni înseamnă, de fapt, o a doua patrie fiindcă Portugalia este țara cu regimul cel mai permisiv în privința migrației. Ea este foarte încurajatoare și i-a primit chiar ca pe niște copii. Eu cunosc multe cazuri când oameni de afaceri portughezi la care lucrează moldovenii au împrumutat sume mari de bani moldovenilor noștri să-și cumpere case, să-și dea copiii la studii, și fără recipise, fără documente, doar pe încredere.”

Numărul cetățenilor moldoveni care și-au legalizat șederea în Portugalia depășește cota de 21 de mii de persoane. Sunt tocmai acei care s-au adaptat condițiilor legale, achită taxe și respectiv pot beneficia de un pachet de servicii sociale. Diplomatul Valeriu Turea spune că legăturile cu Republica Moldova sunt consolidate prin acțiuni pe tărâmul culturii:

„Avem peste zece asociații culturale înregistrate care organizează diverse activități, acțiuni. La Cascais, care este un oraș înfrățit cu Ungheniul există Centrul Cultural Moldova, care când apare în scenă duduie toată Portugalia. Am mai semnat un acord de colaborare între Municipiul Sabrosa și raionul Ungheni.”

Unul din vizitatorii expoziției, Ghenadie Slobodinuc, crede că prin imaginile surprinse, fostul ambasador le sugerează moldovenilor din Portugalia să păstreze dorul față de țara de baștină:

„A dat impulsuri către comunitate ca să păstreze mai pronunțat dorul față de Republica Moldova. El a reușit să puncteze prin prisma lui și să scoată în evidență atât caracterul atractiv al naturii, cât și fața umană a Portugaliei.”

În octombrie, ne spune fostul ambasador Valeriu Turea, diaspora moldovenilor din Portugalia se va reuni la un forum anual al oamenilor de afaceri. Unii cetățeni moldoveni vor reveni la Chișinău, pentru că au s-au implicat într-un program de granturi al Biroului pentru relații cu diaspora, menit să atragă migranții în Republica Moldova chiar și pentru o perioadă scurtă, dar cu condiția că vor realiza proiecte sociale sau economice.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG