Sponsorii partidelor parlamentare: PD are finanțator de 500 de mii de lei, iar PSRM trăiește din cotizaţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doar 19 din cele 45 de partide politice înregistrate la Ministerul Justiției au prezentat Comi­siei Elec­to­rale Cen­trale (CEC) raportul privind gestiunea financiară a partidului pentru primele șase luni ale anului 2016. Conform rapoartelor prezentate la CEC, dintre partidele parlamentare Partidul Democrat (PDM) ar fi singura formațiune politică care a obținut venituri în creștere, celelalte formațiuni fiind „în minus”.

PD, cu finanțatorul de 500 de mii de lei

Cei mai mulți bani în primule șase luni ale anului curent a cheltuit PD. Oficial, formațiunea condusă de către Marian Lupu a gestionat fonduri de 15,8 milioane de lei, dintre care 13,2 milioane de lei sunt din donațiile membrilor de partid, alte 7,4 de milioane de lei din cotizațiile de membru de partid și încă 1,799 de milioane de lei din donații ale altor persoane.

Cele 13,2 milioane de lei, care reprezintă donații au fost colectate de la 900 de persoane, care au donat între 2.000 și 500 de mii de lei. Cea mai generoasă este donația făcută de Vladimir Maiduc, fostul șef al Direcției Protecție Interna și Anticorupție al MAI – 500 de mii de lei.

PSRM a adunat cotizaţii de membru de 3,1 milioane de lei

Partidul Socialiștilor a gestionat în primele șase luni ale anului peste 3,2 milioane de lei, dintre care 90 de mii de lei sunt din donațiile membrilor de partid, alte 3,1 milioane de lei din cotizațiile de membru de partid și încă 15 mii de lei din donații ale altor persoane fizice.

Datele prezentate la CEC arată că PSRM a adunat cei mai mulți bani din cotizaţii de membru de partid – 3,1 milioane de lei. Astfel, la bugetul PSRM au contribuit 21 de persoane a câte 5 mii de lei.

Oleg Voronin îl ajută pe tatăl său

Partidul Comuniștilor a cheltuit peste 862 mii de lei. Formațiunea condusă de Vladimir Voronin a raportat peste 862,356 mii de lei dintre care 647 de mii de lei sunt din donațiile membrilor de partid, alte 84 de mii de lei din cotizațiile de membru de partid și încă 125 de mii de lei din donații ale altor persoane.

Fiul liderului comuniștilor, Oleg Voronin, s-a dovedit a fi cel mai generos donator al PCRM. Acesta a donat 100 de mii de lei pentru întreținerea formațiunii condusă de Vladimir Voronin.

Partidul Liberal Democrat a cheltuit în primele 6 luni ale anului curent mult mai puțin decât în alți ani. Oficial, PLDM a gestionat aproape 553 de mii de lei, dintre care 202 de mii de lei vin din partea membrilor de partid, iar alte 42 de mii de lei din partea altor persoane fizice. PLDM a adunat puțin peste 16 mii de lei din cotizații de membru de partid. Cei mai mulți bani au venit din partea membrilor de partid – 202 mii de lei. Banii au fost colectați de la 56 de persoane, care au donat între 60 și 5.000 de lei.

Mihai Ghimpu, sponsorul PL

Partidul Liberal susține că a cheltuit în primele șase luni ale anului curent puțin peste 327 de mii de lei, toți banii fiind obținuți din donații din partea membrilor de partid. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost cel mai generos și a scos din buzunar peste 165 de mii de lei.

Partidul Popular European, condus de Iurie Leancă, a gestionat 51 mii de lei în primele 6 luni ale anului. Dintre aceștia 26 de mii au fost obținuți din donații din partea membrilor de partid, în timp ce alte 24 de mii au fost obținute din cotizațiile membrilor de partid.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...