Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doar jumătate din datele Recensământului…

Doar jumătate din datele Recensământului Populației și al Locuințelor din anul 2014 au fost procesate

Doar 46% din chestionarele Recensămîntului Populaţiei şi al Locuinţelor din anul 2014 (RPL) au fost procesate până la acest moment, adică 1 919 246 de anchete. Procesul de prelucrare a datelor a fost finalizat pentru municipiile Chișinău şi Bălți, raioanele Briceni, Cantemir, Hîncești, Leova, Ocnița, Șoldănești, Ungheni, Drochia și Taraclia. În prezent, derulează introducerea datelor pentru celelalte raioane. 

bns.md
bns.md

bnsss

Totodată, au fost elaborate 80 reguli de validare și editare a datelor pentru 15 variabile/întrebări din chestionarul pentru persoană (2P), în scopul de a depista răspunsurile inconsistente din chestionare. Regulile menționate au fost testate de către BNS în baza datelor procesate pentru raionul Leova, iar rezultatele testării relevă un nivel bun al calității datelor RPL, fiind înregistrat un nivel minim de erori admise la completarea chestionarelor de recensămînt în teren și/sau la procesarea datelor în aplicația de introducere a datelor.

De asemenea, au fost elaborate 10 reguli de potrivire, aplicarea cărora a permis potrivirea datelor pentru 74 sectoare de recensămînt, din numărul total de 90 sectoare recenzate în cadrul AC. Astfel, rata de potrivire a datelor pentru cele 74 sectoare constituie per total 80,6%, inclusiv pentru sectoarele din mediul urban – 72%, iar pentru cele din mediul rural – 88%. Pentru celelalte sectoare, BNS continuă insistent acţiunile în vederea potrivirii datelor.

ZSG a scris anterior că, deși legi­sla­ția pre­vede că rezul­ta­tele finale ale recen­sămân­tu­lui vor fi dise­mi­nate în 27 de luni de la data recen­sămân­tu­lui, adică în august curent, acestea urmează a fi făcute publice abia în luna decem­brie.

Pro­cu­ra­tura muni­ci­pi­u­lui Chi­şi­nău a ini­ţiat la începutullunii iunie o cauză penală pe faptul delapidării a circa 2 milioane de lei,  alo­cate Biro­u­lui Națio­nal de Sta­tis­tică (BNS) pen­tru efec­tu­a­rea Recen­sămân­tu­lui popu­la­ției și locu­in­țe­lor din 2014de către fac­tori de deci­zie de la con­du­ce­rea insti­tu­ției între 2013-2016 prin inter­me­diul unei scheme infac­țio­nale.