Curtea de Apel i-a interzis lui Grigore Petrenco să protesteze în fața casei lui Vlad Plahotniuc

Curtea de Apel le-a interzis membrilor grupului Petrenco de a protesta în fața casei prim-vicepreşedintelui PDM Vlad Plahotniuc. Aceasta după ce liderul Partidului Politic ”Casa Noastră – Moldova”, Grigore Petrenco, a solicitat Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău să autorizeze un protest în strada Bulgară.

Totodată, politicianul a declarat că va găsit o altă modalitate de a desfășura acțiunea de protest.

“Am vrut să organizăm un protest paşnic, absolut legal în care să ne exprimăm atitudinea faţă de poliica actualului regim şi faţă de Vlad Plahotniuc. Nimeni, nici Plahotniuc, nici instanţa de judecaă nu poate să anuleze acest drept fundamental de a protesta. Noi trebuie să conștientizăm că dacă vrem să obținem ceva, să fim auziți, trebuie să protestăm”, a menţionat Grigore Petrenco, după şedinţa instanţei.

Potrivit lui, susținătorii săi vor găsi “modalitatea ca să-i aducă aminte lui Vlad Plahotniuc de “Orăşelul Libertăţii” şi de protestul organizat anul trecut în fața casei lui”.

Ana Ursachi, avocata activistului, a declarat presei că decizia de astăzi se încadrează în șirul deciziilor motivate politic, care conduc la condamnarea statulun la CEDO.

Reamintim că exact acum un an, în iulie 2015, un grup de manifestanți, în frunte cu fostul deputat comunist Grigore Petrenco, au instalat mai multe corturi în fața casei lui Vlad Plahotniuc, în semn de protest față de majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale.

Organizatorii acțiunii au dat și un nume zonei în care se aflau – „Orășelul Libertății”. Acţiunea care a durat mai multe zile a fost marcată şi de o serie de ciocniri dintre protestatari şi agenții unei firmei de pază, care asigură securitatea în zona respectivă.

Ulterior, instanţa de judecată a decis evacuarea ”Orașelului libertății” instalat neautorizat de către protestatarii lui Grigore Petrenco în fața casei lui Vlad Plahotniuc.

corturi protest

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.