17:07:31 25.04.2024
Stiri

Un partid din R. Moldova solicită deputaților să NU adopte legea care va impune cetățenii să întoarcă MILIARDUL furat

Politică 19.07.2016 17:30 Vizualizări1297 Autor: Ziarul National
Un partid din R. Moldova solicită deputaților să NU adopte legea care va impune cetățenii să întoarcă MILIARDUL furat


Actuala guvernare intenționează să legalizeze punerea pe umerii cetățenilor pe o durată de 25 de ani schema întoarcerii miliardelor spălate prin băncile moldovenești cu sprijinul instanțelor judiciare corupte.

De această părere este Partidul unionist „Dreapta”, care a făcut un apel către deputații R. Moldova prin intermediul căruia îi cheamă să nu adopte proiectul de lege cu numărul 257 înregistrat în Parlament la 8 iunie 2016 Pentru aprobarea proiectului de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 şi nr.101 din 1 aprilie 2015.

„Conform proiectului de lege, Parlamentul trebuie să voteze o emisiune a obligaţiunilor de stat pentru a rambursa timp de 25 de ani suma de 13,5 miliarde de lei, achitată de Guvern din rezerva BNM în noiembrie 2014 și aprilie 2015, ca garanție a depunerilor în bănci ale clienților Băncii de Economii, Unibank şi ai Băncii Sociale. Proiectul de lege prevede, în mod absolut inexplicabil și scandalos, majorarea dobânzii anuale – aceasta ajungând la 5%, pe când, potrivit contractelor de acordare a creditului, încheiate între Banca Națională a Moldovei și cele trei bănci comerciale, mărimea ratei dobânzii era de 0,1%”, se arată în apelul Partidului „Dreapta”.

Unioniștii cheamă toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova să nu voteze proiectul de lege respectiv, ci să-și exercite atribuțiile de control guvernamental pentru a impulsiona investigațiile, inclusiv pe dimensiunea internațională, ce țin de dispariția miliardului din băncile comerciale din Republica Moldova.

„Dreapta cere să fie cât mai urgent judecate și condamnate persoanele vinovate de furtul miliardului în cadrul unui proces public, care să fie urmărit în timp real de toți cetățenii Republicii Moldova. Dreapta cere aplicarea articolelor din Codul penal cu privire la confiscarea extinsă a averilor celor ce se fac vinovați de furtul miliardului”, se mai arată în apelul partidului unionist.

Amintim că Centrul de Analiză și Prevenirea Corupției a examinat proiectul respectiv de lege și afirmă că acesta conține elemente de coruptibilitate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md