Ziarele tipărite la Chișinău, interzise în Transnistria. Profesorii din Tiraspol, intimidați din nou

Ieri, 18 iulie, doi profesori de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol au fost opriți la punctul de control transnistrean Varnița-Bender de reprezentanții KGB-ului pentru “tentativă de introducere în regiunea separatistă a 12 ziare tipărite la Chișinău”.

Conform angajatului KGB, orice ziar în limba română este unul de „propagandă”, respectiv este interzis.

În postarea sa de pe rețeaua de socializare Facebook, Ion Iovcev, directorul liceului, s-a arătat nedumerit de acțiunile abuzive și comportamentul deloc prietenos al reprezentanților KGB la acest punct de control.

Potrivit lui Iovcev, în amiaza zilei de 18 iulie 2016 a ridicat de la oficiul poștal din satul Varnița corespondența Liceului, printre care un set de ziare tipărite la Chișinău. Corespondența a fost plasată în autoturism, iar la punctul de control transnistrean, angajații serviciului de securitate au stopat, percheziționat și ridicat revistele respective. Peste o oră, angajatul identificat prin ecusonul 613, după ce s-ar fi consultat cu șefii de la Tiraspol, a restituit ziarele profesorilor, aruncându-le în autoturism, fără careva explicații.

Alexandru Zubco, jurist la Promo-LEX,  organizație ce monitorizează situația privind respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, consideră că au existat și continuă să aibă loc cazuri de intimidare a persoanelor care locuiesc sau traversează regiunea de est, având asupra sa sau în autoturism literatură cu grafie latină.

În multe cazuri aceste materiale au fost ridicate, iar posesorii au fost amendați și intimidați. Juristul reamintește că în regiune, utilizarea, citirea și scrierea în alfabetul latin se pedepsește cu amendă de circa 70 euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare