ADEPT: Deputaţii şi judecătorii comit cele mai multe abateri când îşi declară averea

Deputaţii şi judecătorii sunt cei care comit cele mai multe abateri atunci când îşi declară veniturile şi averea, arată o analiză a Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT). Potrivit acesteia, în cele mai dese cazuri în declarațiile deputaților, procurorilor și judecătorilor nu este indicată valoarea bunurilor pe care aceştia o dețin sau indică o valoare mai mică decât cea reală.

ADEPT monitorizează declaraţiile de venit depuse de demnitari şi le analizează pe pagina web avere.md, aici fiind prezentate câteva topuri în care apar judecători cu maşini de lux, dar care declară preţuri simbolice pentru acestea, dar şi deputaţi care declară că nu au locuinţe sau, în general, că nu au venituri.

„Deputații și judecătorii sunt cei care nu declară valoarea terenurilor și nici valoarea imobilelor. La ne-declararea valorii automobilelor, de asemenea, procurorii și judecătorii sunt principalele persoane care admit nereguli. Ceea ce ține de ne-declararea conturilor bancare, judecătorii sunt cei care admit nereguli mai des, de rând cu deputații. Și, iarăși, deputații și judecătorii sunt cei care declară bunurile cu o valoare mult mai mică valoarea reală sau valoarea pieței”, a precizat astăzi Elena Prohnițchi, membrul Asociaţiei ADEPT, la o conferinţă de presă.

La rândul său, Igor Boţan, directorul executiv ADEPT, a opinat că demnitarii diminuează în mod intenţionat valoarea bunurilor,  “ca să demonstreze că sunt mai aproape de popor sau să nu şocheze societatea sărăcită”-

În prezent pagina web conține informaţii privind veniturile, proprietăţile şi interesele a 245 de demnitari publici, dintre care 186 aflați în exercițiul funcției.

Astfel, rezultatele monitorizării declarațiilor cu privire la veniturile, proprietățile și interesele pentru anul 2014 au arătat că cele mai frecvente nereguli țin de nedeclararea valorii bunurilor imobile și mobile deținute – în 82 de cazuri demnitarii au omis să indice în declarații valoarea terenurilor, apartamentelor/caselor sau a automobilelor aflate în posesie sau folosință.

O altă neregulă depistată este nedeclararea de către demnitari a conturilor bancare – 55 de cazuri sau circa 30% din declarațiile din 2014. În 25 de cazuri sau 13%, ADEPT a constatat diminuarea valorii bunurilor declarate de către demnitari, iar în 23 de cazuri sau 12%, demnitarii au admis neconcordanțe între declarația cu privire la venituri și proprietăți și declarația de interese

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.