Turcia: Bilanțul tentativei de lovitură de stat a ajuns la 290 de morți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bilanțul victimelor tentativei de lovitură de stat eșuată din Turcia a ajuns la 290 de morți, a anunțat duminică după-amiază Ministerul turc de Externe, în timp ce schimburi de focuri au avut loc la o bază aeriană din centrul țării, iar în apropierea aeroportului Sabiha Gokcen din Istanbul armata a tras focuri de avertisment pentru a determina un grup de presupuși puciști să se predea, relatează agenția Reuters.

În comunicatul emis de MAE turc se mai menționează că peste o sută dintre cei uciși sunt din rândul puciștilor, iar numărul total al răniților trece de 1.400. Bilanțul anterior al victimelor comunicat de autoritățile turce menționa 265 de morți și 1.440 de răniți.

O facțiune din armata turcă a încercat să preia puterea prin forță în noaptea de vineri spre sâmbătă. Unități din cadrul acestei facțiuni au blocat cu tancurile la Istanbul podurile peste Bosfor și aeroportul Ataturk și au sechestrat numeroși comandanți ai armatei, printre ei fiind și șeful Statului Major. Puciștii au bombardat — inclusiv cu aviația — clădiri oficiale, printre care și sediul parlamentului, președintele Erdogan afirmând că și reședința din vestul țării unde se afla în vacanță în acel moment a fost bombardată.

După ce cu ajutorul unei aplicații de mobil a lansat prin intermediul televiziunilor care încă nu fuseseră ocupate de puciști un apel către populație să iasă în stradă, Erdogan a revenit la Istanbul, unde a fost întâmpinat de susținătorii săi pe aeroportul Ataturk, vehiculele militare aduse acolo de puciști retrăgându-se odată ce au apărut manifestanții pro-Erdogan.

Cu sprijinul populației care i-a ascultat îndemnul și a ocupat piețele, Erdogan a preluat treptat controlul. Într-un discurs susținut duminică la o ceremonie funerară, el le-a cerut susținătorilor săi să ocupe în continuare piețele pe tot parcursul săptămânii viitoare.

Potrivit unui oficial turc, duminică în cursul după-amiezii au avut loc schimburi de focuri la baza aeriană Konya, în centrul țării, iar lângă aeroportul Sabiha Gokcen, situat în partea asiatică a Istanbulului, armata a tras focuri de avertisment după ce un grup de presupuși puciști a refuzat să se predea, în final ei fiind arestați fără alte confruntări.

Până în prezent au fost arestate peste 6.000 de persoane bănuite de implicare în tentativa de lovitură de stat, dintre care circa jumătate sunt militari, inclusiv generali și alți ofițeri de rang înalt, iar ministrul turc al justiției a avertizat că numărul arestărilor va crește.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...