Erdogan face curățenie după tentativa puci: Mii de persoane arestate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, a anunțat că aproximativ 6.000 de persoane au fost reținute în Turcia până în prezent în legătură cu puciul eșuat și că se așteaptă să aibă loc alte arestări.

Operațiunea „continuă în acest moment. Sunt aproximativ 6.000 de persoane în arest. Numărul arestărilor va depăși 6.000”, a afirmat Bozdag, citat de canalul de televiziune NTV și de agenția de presă Anadolu.

Printe aceștia, aproape 3.000 de soldați, arestați pentru presupusul lor rol în tentativa de înlăturare a regimului de la putere, lansată vineri seara și care a eșuat sâmbătă dimineața după o noapte de violențe care s-au soldat cu cel puțin 265 de morți la Ankara și Istanbul, scrie Agerpres.

Epurările care au început imediat după eșecul puciului au provocat neliniște în străinătate. Președintele american, Barack Obama, i-a reamintit Turciei „necesitatea vitală” ca toate părțile implicate „să acționeze în cadrul statului de drept”, după tentativa de puci.

Potrivit televiziunii NTV, 34 de generali cu diferite grade au fost arestați până în prezent. Este vorba îndeosebi de figuri emblematice ale armatei, precum Erdal Ozturk, comandantul Armatei 3-a, și Ademi Huduti, comandantul Armatei 2-a. Duminică dimineața, în orașul Denizli (vest), comandantul garnizoanei, Ozhan Ozbakir, a fost arestat împreună cu 51 de soldați, a anunțat agenția turcă de presă Anadolu.

De asemenea, un reprezentant cu grad înalt al armatei aerului și alți militari de rang înalt au fost arestați pentru presupusa lor implicare în puciul eșuat la baza Incirlik (sud), folosită de către coaliția internațională pentru raidurile sale împotriva jihadiștilor în Siria, a indicat cotidianul Hurriyet duminică. Generalul Bekir Ercan Van a fost arestat duminică în același timp cu circa doisprezece ofițeri de rang inferior la baza Incirlik, a relatat cotidianul, precizând că ei sunt supuși unor interogatorii.

Un responsabil turc a declarat pentru AFP că Ankara suspectează baza Incirlik, care a fost închisă sâmbătă și care era și astăzi, că ar fi fost folosită pentru alimentarea unor avioane de vânătoare utilizate de către puciști vineri seara.

Epurările nu se limitează doar la armată, afirmă Anadolu, care precizează că au fost emise mandate de arestare în cazul a 2.745 de judecători și procurori din toată Turcia. Numărul total al arestărilor este greu de estimat, dar agenția de presă Dogan afirmă că 44 de judecători și procurori au fost arestați noaptea trecută în orașul Konya (centru) și 92 în Gaziantep (sud-est).

Ancheta a fost încredințată unor procurori din Ankara și persoanele arestate sunt suspectate de legături cu predicatorul autoexilat în SUA Fethullah Gullen. Acuzat de către Erdogan că a pus la cale tentativa de puci, imamul a dezmințit în mod ferm orice responsabilitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...