03:52:21 24.04.2024
Stiri

Instituţiile de Învăţământ „Orizont” din Moldova, declarație după puciul eșuat din Turcia: „Nicio lovitură de stat nu a dus la ceva bun”

Social 17.07.2016 13:30 Vizualizări3347 Autor: Ziarul National


Instituţiile de Învăţământ „Orizont” din Moldova, declarație după puciul eșuat din Turcia: „Nicio lovitură de stat nu a dus la ceva bun”
„Suntem împortivă şi condamnăm atentatul loviturii de stat care a avut loc pe 15 iulie în Turcia. Dorim ca cei responsabili de acest act să fie traşi la răspundere în faţa instanţei. Lovitura de stat împotriva guvernarii, cu siguranță, nu este o soluţie”, se arată într-o declarație făcută de Instituţiile de Învăţământ „Orizont” din R. Moldova.

Potrivit responsabililor instituției cu cei mai mulți olipmici din R. Moldova, pe parcursul istoriei, nicio lovitură de stat nu a dus la ceva bun, ci dimpotrivă, a înmulţit problemele. „Indiferent de problemă - soluţia trebuie găsită pe cale democratică, conform legii şi fără a afecta pe cineva. Democraţia, drepturile şi libertaţile omului sunt lucruri care trebuie să fie asigurate fiecaruia. Excludem orice altă metodă”, se spune în declarație.

Cei de la liceele „Orizont” mizează pe susținerea poporului din R. Moldova. „În calitate de reprezentanţi ai Instituţiilor de Învăţământ „Orizont” din Moldova, declărăm că suntem împotriva acţiunilor antidemocratice civile sau militare, oricăror tentative revoluţionare etc. Transmitem condoleanţe familiilor care au pierdut apropiatii în acest atac sângeros (soldaţi, civili, poliţişti). Însănătoşire grabnică celor răniţi. În toate momentele grele am avut susţinerea poporului R. Moldova, ceea ce dorim şi astazi. Sperăm ca democraţia, justiţia şi ordinea publica va fi asigurată din nou”, se mai spune în comunicatul de presă.

Amintim că, în noaptea de 15 spre 16 iulie, în Turcia a avut loc o tentativă eșuată de lovitură de stat, care a fost pusă la cale de o fracţiune a Armatei turce, formată din forţe aeriene, terestre, dar şi din jandarmerie. Ultimele informaţii arată că cel puţin 265 de persoane au murit, fiind vorba despre 161 de civili şi forţe de ordine fidele Guvernului, dar şi de 104 militari care au participat la lovitura de stat. De asemenea, peste 1 400 de persoane au fost rănite, în urma loviturii de stat încercate de Armata turcă. Peste 2 800 de militari au fost reţinuţi pentru că au participat la lovitura de stat, inclusiv generali comandanţi de armată.

Temerile că poziţia dictatorială a lui Erdogan nu va face decât să se întărească după eşuarea acestei lovituri de stat nu au întârziat să se adeverească: întors la comandă, Erdogan a demis peste 2 700 de judecători, iar pe unii autorităţile i-au arestat, aceştia fiind acuzaţi că sunt fideli clericului turc Fethullah Gulen şi mişcării sale „guleniste”.

De altfel, Erdogan şi premierul Binali Yildirim nu au contenit în a-l acuza pe Gulen, adversar declarat al regimului de la Ankara, stabilit în SUA, că este cel care a orchestrat această lovitură de stat, însă acesta a negat acest lucru. Erdogan cere acum SUA să îl trimită pe Gulen în Turcia, spunând că orice ţară îl susţine este în război cu Turcia şi nu este un prieten al Turciei. Americanii au cerut însă dovezi că Gulen a fost implicat în lovitura de stat pusă în scenă la Ankara şi Istanbul.

„Sultanul” Erdogan este aşteptat acum de întreaga lume să îşi facă următoarele mutări. SUA, UE, NATO sau Germania au exprimat poziţii comune, descurajând orice formă nedemocratică de preluare a puterii şi cerând respectarea statului de drept, dar în acelaşi timp evitând să îşi exprime susţinerea directă pentru regimul autoritar al lui Erdogan, informează gândul.info.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md