06:41:23 25.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // „A fost odată un Eden… şi în el a intrat un şarpe…”. Iubirile lui Octavian Goga

Social 15.02.2015 17:40 Vizualizări1957 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // „A fost odată un Eden… şi în el a intrat un şarpe…”.  Iubirile lui Octavian Goga sursa: google.ro

Politician de extremă dreapta pronazist, antisemit și mason, prim-ministru pentru 44 de zile și membru al Academiei Române – astfel îl descrie enciclopedia liberă pe poetul pătimirilor noastre, care a fost căsătorit de două ori și a avut mai multe iubiri.

Prima dragoste

A întâlnit-o pe Leniţa Cernea la o serată. Iubirea pentru „Leniţa-Loreley”, cum o dezmierda adolescentul Goga, a fost brutal curmată de mutarea familiei Cernea în altă localitate, iar „ochii care nu se văd se uită…”.

Dăscălița

Idila dintre fata cu părul bălai şi vorbă caldă şi viitorul poet a început la nunta fratelui dăscăliţei, iar din acel moment viaţa frumoasei domnişoare avea să se schimbe pentru totdeauna. S-au îndrăgostit ca doi copii, dovadă fiind cele peste 50 de scrisori, ce conţineau versuri dedicate tinerei fete.

Răvăşită de durere pentru că nu a reuşit să-şi împlinească visele alături de Goga, Aurelia Rusu s-a retras într-o mănăstire la Sibiu.

Hortensia Cosma

Prima-i soție a fost fiica unuia dintre cei mai înstăriți români din Transilvania. Poetul şi-a unit destinul cu o fiinţă de o nespusă frumuseţe și de o mare delicateţe şi sensibilitate. Octavian Goga i-a dăruit lui Tani o frumoasă poezie cu titlul „O rază”, cu dedicaţia Miresei mele... Naşi de cununie au fost Alexandrina şi Alexandru Vlahuţă.

Pericolul fericirii

Greu de imaginat cum s-a putut produce breşa într-un cuplu ca al lor… Legătura lor păruse indisolubilă. Ce îi va fi tulburat oare echilibrul şi va fi pus în pericol această căsnicie, pe care lumea o considera ideală? În câteva cuvinte: „A fost odată un Eden… şi în el a intrat un şarpe…”. Altfel spus, Tavi se apropiase foarte mult de o prietenă din copilărie, care devenise şi prietena familiei, Veturia Triteanu, fiică de preot, căsătorită cu o faţă bisericească, care nu a ezitat să-şi înşele soţul pentru a cuceri inima lui Octavian Goga.

„Privighetoarea lui Hitler”

„Eminența cenușie”, „Marea Doamnă a dictaturii antonesciene”, „gălăgioasa ilustră” sau „un Rasputin à tout faire”, astfel a fost caracterizată a doua soție a poetului, despre care se spune că a fost marea lui iubire.

„Căsătoria Veturiei cu Octavian Goga n-a fost pentru ea altceva decât îndeplinirea unei misiuni încredințate ei de către Serviciile Secrete germane, ale căror agentă recrutată încă din 1914 a fost, la Bayreuth”, scria Mircea Goga, strănepotul lui Octavian Goga.

Hortensia şi Veturia...

Diametral opuse, încât o persoană de bună-credinţă, care le cunoştea şi îl cunoştea şi pe poet, îşi punea întrebările de bun-simţ: „Ce s-o fi petrecut oare în sufletul lui Octavian Goga când, după o căsătorie mai mult decât fericită de 14 ani cu Tani, a ales să trăiască tot restul vieţii alături de Veturia? Cum a putut face la cele două căsătorii alegeri atât de deosebite una de alta? Ce oare avea Veturia şi nu avea Tani, astfel încât în alegerea lui balanţa să încline în favoarea celei dintâi?”.

Epilog

O personalitate controversată despre care s-a scris mult. Controversa a apărut după moartea lui Goga. Aparent, acesta ar fi fost otrăvit cu băutură, iar Veturia ar fi avut o viaţă plină de trădări, spionaj şi controverse.

Poetul s-a stins din viață la 7 mai 1938, la doar 57 de ani, în condiții care ridică multe semne de întrebare. Veturia i-a supraviețuit încă 41 de ani, până în 1979.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md