În jur de 33 de mii de vizualizări a adunat LIVE text-ul de la şedinţa de joi a Parlamentului, când Iurie Leancă a prezentat programul de activitate pentru anii 2015-2018 a Guvernului, care, până la urmă, nu a fost votat. „Pentru” au votat doar 42 de deputaţi, în condiţiile în care erau nevoie de 51 de voturi.

Tot la tema care preocupă întreaga societate, formarea Guvernului, este şi o altă ştire care a fost citită şi distribuită de sute de cititori pe reţele de socializare. „Chiril Gaburici, noul candidat PLDM pentru funcţia de premier”, titrează ştirea cu peste 18.400 de vizualizări.

Un alt subiect de top se referă tot la Chiril Gaburici. Este vorba despre un articol în care se vorbeşte despre faptul că desemnarea acestuia drept candidat la şefia Guvernului sfidează Europa

„Acest Gaburici va fi numit în fruntea unui Guvern care ar trebui să implementeze un Acord de Asociere şi să ne apropie de UE. O Uniune Europeană pe care indivizii cu voturile cărora ar urma ca acest Gaburici să fie înscăunat au sfidat-o de mai multe ori în ultimele două luni. În primul rând, au sfidat-o atunci când în culise, pe la spate, au ticluit acest plan de a fenta Uniunea Europeană, cooptând comuniştii la guvernare în detrimentul liberalilor. În al doilea rând, au sfidat-o când au ignorat propunerea reprezentanţilor familiilor europene, de a aduce o misiune de supremaţie a legii şi de a numi un procuror european. În al treilea rând, i-aş zice sfidarea supremă, atunci când au ignorat-o pe Angela Merkel, care l-a trimis aici pe consilierul său pe probleme externe şi de securitate, tocmai pentru a insista pe formarea unei alianţe cu liberalii, care ar fi dus la instaurarea unei misiuni europene în justiţie. Ei bine, după ce sfidezi în halul ăsta Uniunea Europeană, mai pui şi cireaşa de pe tort, aducând în fruntea Guvernului un individ pe placul lui Voronin, Plahotniuc şi Filat, care şi-a făcut studiile la Universitatea Slavonă”, se spune în articolul cu aproape 11 mii de vizualizări.

La capitolul social, o ştire care a trezit interesul masiv al cititorilor este că energia electrică s-ar putea scumpi cu 40%. O spun unii experţi economici, potrivit cărora preţul unui kilowatt ar putea creşte de la 1 leu şi 58 de bani la peste 2 lei şi 10 bani. Şi asta din cauza devalorizării monedei naţionale. Faptul că scumpirea este inevitabilă l-au confirmat şi reprezentanţii ANRE, noutatea fiind accesată de peste 20 de mii de ori.

Victoriabank refuză să plătească îndemnizaţia unică stabilită prin lege pentru încasatorul omorât anul trecut în sângerosul atac armat de la un centru comercial din sectorul Râşcani al capitalei”. Aşa începe o altă ştire din topul celor mai citite săptămâna curentă. Ştirea reprezintă o declaraţie a avocatului familiei victimei, care susţine că Victoriabank este obligată să achite o compensaţie de un milion de lei, în situaţia în care persoana a murit la locul de muncă. Peste 13 mii de accesări a avut ştirea respectivă.

O altă ştire din domeniul politicului este cea despre doi membri de frunte ai PLDM, care au dat de înţeles că ar putea părăsi formaţiunea dacă aceasta se va apropia de comunişti. „Leancă şi Carpov se mai gândesc dacă rămân în PLDM; Sunt împotriva unui guvern minoritar”, este ştirea cu 12 mii de accesări.

Topul se încheie cu declaraţia europarlamentarului Petras Austrevicius, raportor pentru Moldova în cadrul Parlamentului European. „Corupţia pune în pericol suveranitatea Republicii Moldova, iar pentru a o stârpi instituţiile de drept trebuie scoase de sub influenţa politicului. Politicienii de la Chişinău care vor veni la Bruxelles la dialoguri cu liderii UE vor roşi, atunci când va fi abordată chestiunea corupţiei. Atât timp cât Procurorul General în RM va fi numit de către vreun partid politic, nu prin proceduri transparente, putem noi oare aştepta schimbări majore?”, este declaraţia europarlamentarului, ştirea fiind citită de peste 20.900 de ori.