Poliţia a refuzat să ofere informaţii despre identitatea bărbatului, afirmând doar că primele elemente, printre care şi cele deja cunoscute despre atacator înainte de comiterea acestor atacuri soldate cu doi morţi şi cinci răniţi, ar indica faptul că „s-a inspirat” din ideologia unor organizaţii jihadiste precum Statul Islamic (SI).

„Este posibil să se fi inspirat din propaganda militantă islamistă difuzată de Statul Islamic şi de alte organizaţii teroriste”, a declarat Jens Madsen, din partea serviciilor daneze de informaţii (PET). El a precizat că bărbatul era cunoscut de serviciile secrete, însă nu se ştie dacă ar fi fost în Siria sau Irak, scrie Agerpres.

Doi civili au murit şi cinci poliţişti au fost răniţi în două atacuri separate: unul asupra unei sinagogi, iar altul la un eveniment de promovare a libertăţii de exprimare.

Şefa guvernului danez, Helle Thorning-Schmidt, a spus că atacurile, similare cu atentatul de la Paris asupra redacţiei publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, sunt de natură teroristă, potrivit Reuters. „Am simţit gustul amar al fricii şi al neputinţei pe care vrea să-l inducă terorismul. Dar societatea noastră a răspuns. Vom apăra democraţia. Când este atacată comunitatea evreiască, este atacată întreaga Danemarcă. Nu cunoaştem motivul atacurilor, dar ştim că sunt forţe care doresc să facă rău Danemarcei, să zdrobească libertatea de expresie, credinţa noastră în libertate. Nu ne confruntăm cu o luptă între Islam şi Vest, nu este o luptă între musulmani şi non-musulmani”, a declarat presei premierul Helle Thorning-Schmidt.

Un bărbat a murit într-un prim atac sâmbătă asupra unei cafenele unde se afla artistul suedez Lars Vilks, care a primit ameninţări cu moartea pentru felul în care l-a portretizat pe Profetul Mohamed. Artistul suedez nu a fost rănit. Un paznic a murit într-un atac separat în cursul nopţii asupra unei sinagogi din apropiere. Poliţia a prezentat o fotografie cu suspectul, îmbrăcat într-o haină de iarnă şi cu o mască pe faţă. Nu se cunosc încă motivaţiile atacatorului, despre care poliţia a spus că avea asupra sa o armă automată.

După atacuri, poliţia daneză a lansat o operaţiune masivă de căutare, cu elicoptere şi vehicule blindate, pe străzile capitalei Copenhaga. Poliţia a anunţat în cursul dimineţii că a împuşcat mortal suspectul în apropierea unei gări în Norrebro, o zonă din apropierea locului unde s-au produs atacurile. Atacatorul ar fi deschis focul asupra poliţiştilor.